Kultura

I prije kobne nezgode borio se za vid: Ovo nijeste znali o Bočeliju

Najpopularniji živi tenor na planeti danas slavi 59. rođendan. U to ime, prisjećamo se zanimljivih činjenica o njegovom životu.

Iako je svojevremeno upisao pravo, harizmatični Italijan Andrea Bočeli je od djetinjstva okružen muzikom i koristio je pjesmu da izrazi svoje emocije. Dok je živio u mjestu Lajatiko, u blizini Pize, često je nastupao i osvajao nagrade na pjevačkim takmičenjima, a kao student je izvodio pjesme Frenka Sinatre i Edit Pjaf u noćnim barovima.

Sve se promijenilo kada je čuo da će njegov uzor Franko Koreli održati masterklas u Torinu – hobi je postao njegov životni poziv. Njegov dar je prepoznat i ostalo je istorija…

Šta još nismo znali o živoj legendi muzike?

1. Opšte je poznato da je popularni italijanski umjetnik slijep, kao i da je vid izgubio nakon povrede na fudbalskom terenu u 12. godini. Međutim, on je probleme s vidom imao i ranije – u ranom djetinjstvu mu je dijagnostikovan glaukom i imao je brojne poteškoće sa zdravljem očiju. Pjevač je svojevremeno ispričao da je ljekar njegovoj majci savjetovao da abortira.

2. Kada kažemo da je od djetinjstva bio okružen muzikom, ne mislimo samo na to što ju je slušao. Andrea je u šestoj godini počeo da pohađa časove klavira, a kasnije je naučio da svira i trombon, trubu, saksofon, flautu, gitaru i bubnjeve!

3. Njegove veličanstvene karijere ne bi bilo da nije bilo Pavarotija! Legendarni Lučano čuo je Bočelijev demo snimak i pozvao ga da mu se pridruži na turneji.

4. Drugog marta 2010. godine, dobio je zvijezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu.

5. On je odlučio da završi studije prava i čak godinu dana radio u struci – tada je i upoznao svoju prvu suprugu Enriku 1987.

6. Nakon razvoda, njegovo srce je osvojila Veronika Berti, njegova menadžerka, s kojom se vjenčao 2014. godine.

7. Ponosni je otac troje djece – Amosa, Matea i Virdžinije.

8. Živi u nekadašnjem hotelu u gradiću po imenu Forte dei Marmi, na obali Ligurskog mora.

9. Sa svojim bratom, Andrea posjeduje vinariju Porodica Bočeli, a kritičari tvrde da su njihova vina izvrsna.

10. U operi je debitovao 1998. godine, ulogom Rodolfa u Pučinijevom djelu Boemi. Igrao ju je nedjelju dana u Kaljariju.

Send this to a friend