Kultura Na konferenciji u Mostaru

Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora među primjerima dobre prakse

U Mostaru je danas održana konferencija “Održivi turizam i kulturna baština”, usmjerena na upravljanje i turizam u mjestima svjetske baštine UNESCO.

Konferenciju je otvorila direktorica UNESCO Regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi, Ana Luiza Thompson Flores i gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić.

U okviru sesije “Primjeri dobre prakse” generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, Milica Nikolić, govorila je o iskustvu Crne Gore u odnosu na Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i očuvanje statusa na UNESCO listi, dominantno zasnovanih na Akcionom planu za postizanje Odluke Komiteta iz Istanbula.

Na konferenciji su prezentovana iskustva i izazovi upravljanja u doba povećanog turističkog pritiska na cijeli region, koji sa sobom donosi negativne posljedice poput pretjerane urbanizacije, promjena u načinu života lokalnog stanovništva, te uticaja na izuzetne, univerzalne vrijednosti područja.

Na konferenciji su govorili i gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković, predstavnica grada Splita, Jasna Jerkov, predstavnik regije Krita, Dimitros Mikelogianis, te predstavnici UNESCO, Siniša Šešum i Peter Debrine.

Send this to a friend