Kultura

Program će trajati do septembra: Svečano otvorena manifestacija Nedjelje mađarske kulture

Manifestacija „Nedjelje mađarske kulture u Crnoj Gori“, koja će trajati tri mjeseca, otvorena je sinoć u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Program kojim će u našoj državi biti afirmisana današnja umjetnička scena te države, organizovaće Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske, odnosno Ambasada Republike Mađarske. U okviru manifestacije, publici u više crnogorskih gradova predstaviće se muzičari, umjetnici, plesači i brojni drugi stvaraoci.

Na sinoćnjem otvaranju, prisutnima se obratio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je kazao kako Crna Gora i Mađarska danas imaju izuzetno sadržajnu saradnju u oblasti kulture.

“Crna Gora i Mađarska imaju jedinstvene odnose i odličnu saradnju na političkom i ekonomskom nivou, koja se kontinuirano unapređuje sve više i kroz saradnju na polju kulture. Podsjećamo da je u februaru 2019. godine potpisan Program o kulturnoj saradnji između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za period 2019 – 2021. godine, čiji je cilj unapređenje tradicionalno dobre saradnje u oblasti kulture i realizacija zajedničkih projekata između institucija dviju zemalja. Tom prilikom poseban akcenat stavljen je na uspostavljanje saradnje na polju kinematografije, u okviru čega je iskazana spremnost da se crnogorskim umjetnicima omogući učešće na umjetničkoj izložbi i međunarodnoj manifestaciji Art Market, koja pruža priliku za predstavljanje blizu 500 umjetnika i vodeća je manifestacija te vrste u istočnoj Evropi”, istakao je on.

Kako je naglasio Bogdanović, organizaciju događaja podržaće niz crnogorskih institucija kulture, te festivala.

“Drago mi je da su institucije kulture, kao što su Crnogorsko narodno pozorište, Narodni muzej Crne
Gore, Nikšićki muzej i pozorište, Prirodnjački muzej, kao i festivali Kotor Art, Wild Beauty, FIAT, Guitar Summer Fest i Petrovac Jazz Fest, prepoznale značaj ove manifestacije i pružile značajnu podršku našim partnerima iz Mađarske. Zahvaljujući tome, crnogorska kulturna scena tokom ljeta biće još bogatija, što u svakom slučaju i našu turističku ponudu čini raznovrsnijom”, rekao je on.

Ambasador Republike Mađarske u Crnoj Gori Jozef Neđeši istakao je kako kulturna diplomatija u velikoj mjeri može doprinijeti mostovima između država i naroda.

“Kulturne vrijednosti Mađarske i mađarskog naroda su samo djelimično poznate u regionu zapadnog Balkana. Međutim učinićemo sve da se to promijeni. Naša je želja da se, vezano za podršku Crnoj Gori ljudi ne sjete samo politike i ekonomije, već i kulturne šarolikosti isprepletene tradicijom i umjetnošću, koja je toliko karakteristična za Mađarsku. Putem kulturne diplomatije možemo podići mostove, koji ne bi mogli biti izgrađeni na drugi način”, rekao je on.

Jedan od ciljeva je, kako je naglasio ambasador Neđeši, da mađarska kultura, ali i gastronomija, bude predstavljena u brojnim crnogorskim gradovima.

“Nakon svečanog otvaranja u Crnogorskom narodnom pozorištu, kulturno bogatstvo Mađarske i njene najistaknutije predstavnike želimo prezentovati crnogorskim građanima organizovanjem različitih kulturnih programa u brojnim gradovima Crne Gore. Pored Budimpeštanskog džez orkestra, Operette Teatra našeg glavnog grada ili Ferenca Cakóa, crnogorska publika će imati priliku upoznati brojne mlade i talentovane umjetnike iz raznih oblasti kulture od fotografisanja pa sve do plesa, ne zaboravivši pri tom ni na gastronomiju, jednu od najvažnijih zaštitnih znakova Mađarske”, zaključio je on.

Manifestacija „Nedjelje mađarske kulture“ imaće 24 različita programska sadržaja. Prvi od njih – Opereta gala, priređen je nakon sinoćnjeg otvaranja manifestacije.

Send this to a friend