Kultura

Program Mreže festivala Jadranske regije gledajte i online

Večeras na Kanli Kuli omaž reditelju Zdravku Velimiroviću i u okviru programa Mreže festivala Jadranske regije njegovo ostvarenje Dan četrnaesti. Omaž počinje u 20.30 časova, a projekcija filma u 21 sat.

Još dva ostvarenja iz programa Mreže na Forte Mare, večeras Ljudski faktor reditelja Ronija Trokera od 23.15 časova, a sjutra od 22.30 film Časovi njemačkog Pavela G. Vesnakova.

Sva ova ostvarenja imate mogućnost da tokom prvih sedam dana avgusta pogledate sa bilo kog mjesta u Crnoj Gori, na svom uređaju, prijavom na online platformu:

https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/mreza-festivala/

Prvi film je jugoslovenski klasik, a druga dva se takmiče u selekciji Adriatic Audience Award 34. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala.

Publika na tvrđavi, kao i ona koja će filmove iznajmiti na svojim uređajima, imaće prilku da glasa za najbolje ostvarenje u ovoj selekciji i učestvuje u odluci o tome kome će pripasti Adriatic Audience Award.

Ulaznice/kodove za gledanje filmova publika u Crnoj Gori može kupiti od 01. do 07. avgusta po cijeni 3 eura pojedinačno ili 15 eura za paket svih filmova, na sledećem  linku: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/mreza-festivala/

Nakon kupovine, odnosno na datum koji je naznačen na svakom filmu, film će biti dostupan za gledanje. Nakon što prvi put kliknete play, odnosno nakon pokretanja filma, film ćete biti u mogućnosti gledati 48 sati koliko god puta želite. Film je moguće stopirati, gledati od početka ili nastaviti gledanje od trenutka na kojem ste film zaustavili. Kako gledati filmove na online platform Kino Meeting Point pogledajte ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=MkzjDQTDYAE

Filmove su odabrali selektori četiri regionalna festivala koji su dio Mreže festivala Jadranske regije: Izeta Građević – Sarajevo Film Festival (BiH), Lana Matić – Zagreb Film Festival (Hrvatska), Stefan Ivančić – Festival autorskog filma (Srbija) i Ivan Bakrač – Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival (Crna Gora).

Filmovi iz ovog programa biće prikazani na redovnim izdanjima festivala koji su dio Mreže, a odluka o dobitniku Adriatic Audience Award biće donijeta sabiranjem glasova publike sve četiri zemlje. Mreža festivala Jadranske regije podržana je kroz program Kreativna Evropa.

O filmovima:

Dan četrnaesti (The Fourteenth Day) je film velikana jugoslovenske kinematografije, reditelja Zdravka Velimirovića, po scenariju Borislava Pekića. Protagonisti ove filmske storije su četvorica zatvorenika koji su zbog dobrog vladanja dobili privremeni otpust iz zatvora u trajanju od dvije sedmice. Kako  oni pokušavaju da se prilagode životu na slobodi je jedan sloj priče, a drugi je sa kakvim se sve dilemama suočavaju dok se približava dan kada se moraju vratiti iza rešetaka.

Ljudski faktor (Human Factors) je ostvarenje čiju režiju i scenario potpisuje reditelj Roni Troker (Ronny Trocker). Misteriozni napad na kuću uzdrmao je do temelja kosmopolitansku porodicu srednje klase i otkrio krhkost istine i moć individualne perspektive.

– Film Časovi njemačkog (German Lessons) potpisuje režiser i scenarista Pavel G. Vesnakov, kojem je ova bugarsko-njemačka koprodukcija prvi dugometražni film. Priča prati srednjovječnog Nikolu koji donosi odluku da napusti težak život u rodnoj Bugarskoj i preseli se u Njemačku, a dan prije polaska pokušava da popravi odnose sa svojim bližnjima.

Send this to a friend