Kultura u Crnogorskoj kući u Beogradu

Promovisana knjiga “Drugo lice beranske ulice” Adema Ada Softića

Sa promocije

U Crnogorskoj kući u Beogradu, 26. septembra 2023. godine, održana je promocija knjige „Drugo lice beranske ulice“, autora Adema Ada Softića, umjetnika fotografije i hroničara Berana.

Кnjiga „Drugo lice beranske ulice“ objavljena je nedavno u izdanju Društva đaka beranske gimnazije u Beogradu. Ova treća Softićeva knjiga je još jedna zbirka priča o rodnom gradu, ilustrovana arhivskim dokumentima i fotografijama, ali i kratkih eseja o gradu i ljudima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Ivangrada i Berana. U njoj su, između ostalog, i priče o akademskom slikaru Muju Adroviću, sportisti Momu Nediću Minjoti, zatim pjevaču Ismetu Кrciću, slikaru i vajaru Alju Smailagiću, džudisti Vuku Rašoviću, koji su proslavili Ivangrad i Berane i van granica naše zemlje. Predgor za knjigu napisala je akademik Branka Bogavac, a pogovor prof. dr Draško Došljak.

Sa promocije

“Drugo lice ulice nije naličje – nego i strana koja grad drži gradom! Pa varoš koja ima izlaz na Lim umije da pamti i da najbolje čuva i sa jedne i sa druge obale. U virovima i brzacima Lima, talasima i na obalama sačuvane su ljubavi. A ovu varoš je (od)branila ljubav, nahranila Lim, koji pjeva vječitu himnu gradu. Note te himne ispisivali su i junaci Adovih priča, a Ado to sve pohranio u zajednički zbornik sjećanja”, zapisao je Došljak u pogovoru.

O knjizi su govorili: u ime izdavača prof. dr Vuk Ognjanović, predsjednik Društva đaka Beranske gimnazije u Beogradu, istaknuti novinar Borislav Lalić i autor Adem Ado Softić.

U programu su učestvovai pjesnik Dragomir Dale Ćulafić i estradni umjetnik Nešo Lutovac, a moderator je bio Marko Jelić. Domaćin promocije knjige u Crnogorskoj kući bio je Predrag Mitrović, otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u Beogradu.

Send this to a friend