Kultura

Promovisana monografija o 55 godina KIC-a Budo Tomović: Zauvijek mlado srce kulture grada

Jedna od naistaknutijih ustanova kulture u Crnoj Gori, Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” upriličila je predstavljanje monografije “Semper iuvenis 2” – Zauvijek mlad, a u okviru obilježavanja značajnog jubileja – 55 godina uspješnog i plodnog rada ove institucije.

Ovo izuzetno djelo, jedinstvena knjiga o KIC-u, predstavlja faktografski i ilustracijama bogato i trajno svjedočanstvo o protoku vremena i razvoju institucije, koja je već pet i po decenija reprezent bogatog duha nekadašnjeg Titograda, a današnje Podgorice.

O suštinskoj vrijednosti “zauvijek mladog” 55-godišnjaka i značaju za sve generacije koje su odrasle i rastu uz ovu kultnu instituciju kulture, govorili su: sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović, direktorica KIC-a mr Snežana Burzan Vuksanović, urednica monografije Nada Bukilić, grafički urednik monografije doc. mr Nikola Latković, novinar Vanja Kovačević i doc. dr Edin Jašarović. Razgovor je moderirala Elida Korać.

Sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović kazala je da je značaj KIC-a upravo u tome što je već decenijama prva adresa lokalnim talentima, kreativcima i umjetnicima za prezentaciju individualnih i kolektivnih dostignuća, ali i alternativnu umjetničku praksu. Ona je ujedno KIC-u poželjela da, i u vremenima izazova, sačuva mladost i autentičnost baštineći tradiciju i podržavajući savremene kulturno – umjetničke forme.

Evocirajući uspomene, a u odnosu na aktuelni trenutak, direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović kazala je da je vječna mladost ove ustanove sudbinski predodređena, ističući da je nekadašnji Dom omladine izgrađen na temeljima ljubavi, poleta i entuzijazma, a i danas je tako, kada “srce kulture grada” stvara najproduktivnije ikad.

“Ovu monografiju stvarali smo svjesni i velike odgovornosti i s radošću. Ali, i rezultat je vrijedan poštovanja – Semper IUVENIS u brojevima izgleda ovako – 448 strana, 37 poglavlja, oko 220 naslova, više od 300 fotografija i čak 1.250 imena ljudi koji su na neki način pisali istoriju institucije”, dodala je Burzan Vuksanović.

Govoreći o radu na monografiji, urednica Nada Bukilić kazala je da je u nimalo jednostavnom procesu stvaranja monografije, za nju posebno bio inspirativan lik Buda Tomovića i vrijednosti koje je afirmisao, a koje su svevremenske. Takođe, namjera cijelog autorsko – uređivačkog tima sa njom na čelu uz KIC bila je da sve ono što je Dom omladine bio u nekadašnjem Titogradu, a što je KIC danas u Podgorici, ostane zapisano i zabilježeno. Ovo će, kako je poručila, ostati trajno svjedočanstvo, zarad sadašnjih i budućih generacija, ali i svih onih koji godinama bili dio ove kuće.

U svom obraćanju grafički urednik monografije doc.mr Nikola Latković Late ističe kako kaže da je privilegija grada Podgorice da ima ovakvu instituciju, a samim tim i obavezu da je i dalje održava i razvija za nove omladine. Drago mu je što je mogao kao umjetnik da se oduži KIC-u, a kako kaže radiće to i ubuduće.

Producent doc.dr Edin Jašarović u svom osvrtu kaže da bi se KIC više mogao definisati kao participativna Ustanova, jer kako kaže ona je zapravo ambijent za stvaralaštvo različitog karaktera u onom smislu njene polifunkcionalnosti, a to znači da je KIC kroz istoriju, a i do dana današnjeg zadržao tu široku lepezu diversifikacije programa odnosno da je to poligon za socijalnu emancipaciju svake vrste umjetnika. Takođe napominje i da je KIC zadržao to mjesto susreta i da je jedan je od centara u vremenu tranizicije koji je održao programski kontinuitet, a posebno od 90-tih godina pa do sada u vremenu potpunih kulturnih bjelina gdje ništa nije postojalo.

Novinar i publicista Vanja Kovačević ističe da monografija ZAUVIJEK MLAD potvrđuje čehovljevsku misao da su prave istinske i velike priče, u stvari priče o malim ljudima. Spoj velikog i malog, KIC-a i publike, (bez KIC-a nema publike, ali ni publike bez KIC-a, kako piše na uvodnim stranicama), suštinska je odlika štiva. Između ostalog napominje i da je Zauvijek mlad priča Budu Tomoviću, o duhu jednog grada, o njegovim mjenama, usponima i padovima.

Događaj je uveličala modna priča koja je bila iznenađenje ove svečanosti, pa je publika u završnici promocije uživala u dijelu projekta “Dijalog – most do sloge” Slobodanke Seke Martinović, crnogorske modne kreatorke i KIC-ove višedecenijske saradnice. Autentične modele haljina, obogaćene djelovima narodne nošnje svih naroda koji žive već vjekovima u Crnoj Gori, nosile su članice KIC-ovog folklornog ansambla i KIC POP hora, a posebno je privukla pažnju haljina sa likom Buda Tomovića, specijalno dizajnirana za ovu priliku.

Podsjećamo da je prva KIC monografija “Semper iuvenis” objavljena 2015. kada je ujedno i istoimenom svečanom akademijom obilježeno 50 godina KIC-a.

Ilustracije u monografiji potpisuje Davor Golubović, a za štampu je bio zadužen “Golbi print”. Doprinos u izradi i prikupljanju materijala dali su i zaposleni, dugogodišnji saradnici i prijatelji ove kuće, ali i učesnici brojnih programa i sekcija koje su djelovale pod okriljem KIC-a.

Izradu monografije „Semper iuvenis 2″ pomogli su i podržali Glavni grad Podgorica i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, a ona će uskoro biti dostupna za čitanje i online, i to na zvaničnoj web stranici KIC-a kicpodgorica.me

Promociji su prisustvovali predsjednik Skupštine Glavnog grada dr Đorđe Suhih, sekretar Sekretarijata za socijalno staranje Ivan Terzić, direktor Muzeja i galerija Podgorice Vučić Ćetković, direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović, direktor Centra za očuvanje kulture manjina Salko Luboder, brojni predstavnici NVO-a, diplomatskog kora, bivši direktori, zaposleni i saradnici Doma omladine i KIC-a.

 

Send this to a friend