Kultura

Prva izložba mladog Kolašinca: Na Vedranovim fotografijama planine se raduju

Sa izložbe

U Holu gimnazije “Braća Selić“ u Kolašinu održana je prva samostalna izložba sedamnaestogodišnjeg fotografa Vedrana Vujisića.

Sa više od 80 fotografija Vedran je uspio da zadobije veliku pažnju sugrađana, budući da je posjetilo više od 100 Kolašinaca.

Izložbu je otvorio advokat Zoran B. Rakočević koji je kazao da moć fotografije kao umjetničkog pisma čini sintezu savremenog stvaralaštva satkanu od različitih izraza kulturne harmonije i subjektivnog osjećaja stvaraoca, da vidljivo učini bližim, poznato vrednijim a prolazno trajnim.

“U takav i toliki neodoljivi rizik iskušenja i sive realnosti, učeći nešto novo i magično, na putu anđela obasjanom jutarnjim zrakom , stvarajući željenu sliku života ispunjenu ćilibarskim sjajem mladosti , upustio se mladi sedmanestogodišnjak Vedran , nudeći nam dragulje svojih dječačkih snova,saznanja i nijansi dara koji potiče iz njegove duboke suštine. Njegove fotografije sjećaju na ljude , događaje,vremena koja su davno prošla sa zanosom tradicije odrastanja, uvode nas u doba koje nismo ni živjeli i čine nas tako nostalgičnim prema svemu što nismo odživjeli, a smatramo ga svojim”, dodao je on.

Prema riječima Rakočevića, na Vedranovim fotografijama “planine se raduju, šume povijaju u lahoru tihog povjetarca,rijeke ostavljaju talase žubora, a smaragdna prostranstva dolina nečujno rastu i trepere prozračnim kapima jutarnje rose”.

“On živi sa prirodom, budi je i pamti, ide joj u susret ali ne predaleko, ostaje ondje gdje mu je mjesto i sa praga roditeljskog doma snima tišinu krošnji drveća. On i mrtvu prirodu oživljava snimajući stijene koje rastu. Posebni motiv njegove ingenijalnosti je radost buđenja i življenja, utopija nove nade vječnoga proljeća, maštanje o cvjetanju koje ne prolazi, lišću koje ne žuti, žudnji za plodovima koji vječno zriju i traju. Njega pokreće snaga unutrašnjeg bića, u njemu zamrkne nebo, a osvane jutro. Istina Vedranovog izvora je nadahnuće stvaranja kojim skraćuje rastojanje sa prirodom, privlači je sa objektivom fotoaparata i oslobađa je sa cijelim nebom daleko među zvijezde čije treptaje svjetlosti samo on razumije. Upravo horizont je kao granica beskraja i vječnosti, cilj Vedranovog stvaralaštva. Što se više približava, on se udaljava, sve dok ne dostigne korijene njegovih koordinata, sa kojih se prvi put pomjerio. Ali Vedran hoće i može nemoguće, sa uvjerenjem da je već uspio, poželimo mu sreću”, poručio je on.

Vujisić se zahvalio direktorici SMŠ “Braća Selić“ Veselinki Peković, svojim drugovima i profesorima koji su mu nesebično davali podršku da bi istrajao i uspio, i svim prisutnim koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme da bi posjetili njegovu izložbu. 

Vujisić je rođen u Bijelom Polju 1999. godine. Učenik je trećeg razreda gimnazije, a živi u Lipovskoj Bistrici. Fotografijom se bavi od 2011. godine, a pored toga bavi se grafičkim dizajnom, audio i video montažom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ira
Gost
Ira

Svaka čast, Vedrane! Tvoje slike su vedre i lijepe kao tvoja dusa.

Vedran
Gost
Vedran

Hvala puno na lijepom komentaru. Drago mi je što Vam se dopadaju fotografije 🙂

Send this to a friend