Kultura

Prva profesionalna livnica umjetničkog lima pokrenuta u Nikšiću

Prva profesionalna livnica umjetničkog lima pokrenuta je u Nikšiću i moći će da pravi sve: od suvenira u bronzi do izrade skulptura i spomenika velikog formata.

BDM Foundry iz Nikšića pokrenula je livnicu koja će imati za cilj da smanji konstantan uvoz ovog servisa iz zemalja regije i da centralizuje produkciju obojenih metala na nacionalnom nivou.

Kako kaže Marko Petrović Njegoš iz BDM Foundry, neke od prvih proizvoda već su predstavili na izložbi „Kreativna Crna Gora“, koja je u toku.

“Ideja je nastala još u studentskim danima, pošto na akademiji još nije postojala mogućnost da izlivamo skulpture u bronzi. S obzirom na to da sam vajar, ali i da ostale kolege u „BDM Foundry“ imaju umjetnički background, krenuli smo da lijemo sa voskom, a kalupe pravimo od gipsa. Kod obojenih metala je specifično što daju mogućnost izvlačenja preciznog odlivka, tope se na nižoj temperaturi, a svemu prethodi izrada 3D modela”, kazao je Petrović.

On je naglasio kako je upravo program „Kreativna Crna Gora“ omogućio da njihova ideja zaživi u punoj mjeri.

“Sve je teklo polako dok nijesmo dobili podršku kroz program „Kreativna Crna Gora“, gdje je prepoznato da livnica ovog tipa ne postoji u Crnoj Gori. Možemo reći da smo danas pioniri u ovoj djelatnosti, s obzirom da smo i sami tek počeli sa nekim manjim odlivcima. Naš plan je da uskoro napravimo veću peć za kalupe, čime bi mogli da proizvodimo i skulpture u veličini spomenik”, zaključio je on.

Livnica je, kao što je pomenuto, dio programa „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture.

Na prvom konkursu, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora, među kojima su i pomenuti Nikšićani.

Send this to a friend