Kultura KINOTEKA PREDSTAVLJA

Putovanje kroz Danilovgrad, Kolašin, Andrijevicu, Šavnik, Plav

Putovanje kroz Danilovgrad, Kolašin, Andrijevicu, Šavnik, Plav, uz arhivske, crno-bijele kadrove…

Muzika: “Hiatus” – Marko Gošović.

Tokom prethodna dva mjeseca, u okviru kampanje Ministarstva kulture “Živimo kulturu: Toliko toga možemo doživjeti od kuće”, Crnogorska kinoteka je dala izuzetan doprinos filmskom programu koji se emitovao svake večeri na Drugom programu RTCG.

Kvalitetnim i pažljivo odabranim naslovima, pružili su širok uvid u crnogorsku i jugoslovensku filmsku baštinu, a za veliki dio materijala izvršen je transfer iz analognog u digitalni oblik visoke rezolucije. Gledali smo velikane domaće kinematografije kroz klasična igrana i dokumentarna ostvarenja, ali i filmove koji se bave kulturnim nasljeđem i našom prošlošću, u produkciji Kinoteke.

Imajući u vidu iskazano interesovanje publike, Kinoteka je odlučila da pripremi serijal kratkih video prikaza crnogorskih gradova kroz vrijeme. Ovi prilozi sastoje se od odabranih crno-bijelih i kolor kadrova nastalih tokom nekoliko decenija, uz instrumentale crnogorskih bendova koji stvaraju autorsku alternativnu muziku. Prve reakcije i veliki broj pregleda na društvenim mrežama uvjerili su da će ovo neobično putovanje kroz prošlost izazvati veliku pažnju, a kod mnogih gledalaca i probuditi uspomene.

Ciklus “Crnogorski gradovi kroz vrijeme” od ponedjeljka se emituje na Prvom programu RTCG.

Prikazivanjem filmova od umjetničkog, kulturnog, istorijskog i naučnog značaja, publici se pruža uvid u nacionalnu i svjetsku filmsku baštinu. Crnogorska kinoteka je otvorena za sve istraživače koji se bave istorijom i teorijom filma, studente filmskih škola i poklonike filma uopšte.

Evo koje ćemo gradove gledati u nastavku serijala kratkih video prikaza crnogorskih gradova kroz vrijeme:

▪️26. maj, 19h – Perast

▪️27. maj, 19h – Rijeka Crnojevića i Virpazar

M.Drašković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hahaha
Gost
Hahaha

Kolasinci opušteni skroz.neko se grudva,neko stoji naslonjen na trafici,a sad ???

Dzuli
Gost
Dzuli

Sjajno! Vidjite sta je Andrijevica nekad bila…

Aco
Gost
Aco

Danilovgrad je ljepsi i sadrzajniji bio tada nego u danasnjem vremenu.

Send this to a friend