Kultura

Redakcija XXZ magazina se oprostila od Petra Lukovića u njegovom stilu: Rock on, forever

Petar Luković
Petar Luković

Redakcija XXZ magazina, čiji je glavni i odgovorni urednik i jedan od najznačajnijih jugoslovenskih novinara Petar Luković, nakon duge i teške bolesti, preminuo danas u Beogradu, u 74. godini, na prigodan način oprostila se od saborca.

<<<Preminuo novinar Petar Luković<<<

Tokom plodonosne karijere, između ostalog, bio je poznat po duhovitosti, visprenosti i britkom peru, o čemu svjedoče brojni tekstovi i recenzije koje je krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih pisao za Džuboks, Polet, Mladost, Oslobođenje, Vjesnik, Rok, piše u tekstu objavljenom na portalu XXZ magazina.

“Karijeru muzičkog kritičara krunisao je knjigom Bolja prošlost – Prizori iz muzičkog života Jugoslavije 1940-1989, koju je objavio 1989. godine. S početkom ratova i raspada Jugoslavije, okreće se političkom novinarstvu, te od 1991. do 1996. godine piše za beogradski nedjeljnik Vreme, gde je u jednom periodu bio i zamenik glavnog urednika. Od 1996. do 1998. pisao je za Našu Borbu. Od 1996. do 1999. bio je idejni tvorac i glavni urednik časopisa X Zabava, koji se bavio rok muzikom i pop kulturom, preteče današnjeg portala XXZ magazin. Tokom ove decenije objavio je knjige Ćorava kutija (1993) i Godine raspada – hronika srpske propasti (2000)”, napominju članovi redakcije.

Pisao je za splitski satirični nedeljnik Feral Tribune, sarajevske Dane, ljubljansku Mladinu, kao i za mnoge druge regionalne listove i portale, uvijek bivajući na strani slabijeg, boreći se za istinu o ratnim zločinima koje je počinio Miloševićev režim, te pomirenje, suživot i saradnju naroda bivše Jugoslavije – navodi se u tekstu.

Za svoj rad višestruko je nagrađivan, ali kao najvažniju i najdražu nagradu isticao je titulu Počasnog građanina Sarajeva koju je dobio 2010. godine.

Petar Luković bio je od 2008. do 2016. glavni i odgovorni urednik internet portala E-novine, a od 2017. do 2024. regionalnog portala XXZ magazin.

“Redakcija XXZ magazina zahvaljuje svim čitaocima i slušaocima podcasta na podršci, pomoći i brizi. S velikom tugom i bolom opraštamo se od našeg glavnog i odgovornog urednika, u nadi da ćemo uspjeti dostojno da sačuvamo uspomenu na njega, smognemo snage i pošaljemo posljednji pozdrav u njegovom stilu borbeno, bez defetizma, s mnogo snage i volje – ROCK ON, FOREVER”.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Maja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maja
Gost
Maja

Laka ti zemlja Petre Lukovicu. Bio si luconosan istine i rock’ roll buntovnik. Da si zivjeo negdje na Zapadu bio bi etablirana legenda novinarstva koju bi mnogi postovali. Ali u zemlji koja samo periodicno zasvijetli sirinom, bio si dio intelektualnog, nemocnog geta.

Send this to a friend