Kultura DANSKA GLUMICA CRNOGORSKOG PORIJEKLA

Rediteljka i glumica Marijana Janković održala masterclass u Crnogorskoj kinoteci

Foto: Miloš Vujović

Danska glumica crnogorskog porijekla Marijana Janković, održala je Masterclass u novoj zgradi Crnogorske kinoteke, kroz interaktivni program sa našim glumicama i glumcima.

Rođena je u Beranama, stasala u Danskoj, nagrađivana u Njujorku i Holivudu.

Nakon završene Akademije dramskih umjetnosti u Kopenhagenu 2006. godine, počela je karijeru u klasičnom pozorištu, igrajući jake ženske likove, kao što su: Elektra, Karmen, Julija, u komadu Tri sestre, Lili (Dejana Dukovskog) itd.

Ime Marijane Janković se na međunarodnoj filmskoj sceni pročulo, najprije, po ulozi u kratkom danskom filmu „Helijum” (2014), koji je nagrađen Oskarom.

Foto: Miloš Vujović

Sarađivala je i sa jednim od najvećih imena svjetskog filma, Larsom fon Trirom, u njegovom poslednjem ostvarenju “Kuća koju je Džek sagradio” (2018).

Rediteljsko umijeće pokazala je u svom prvijencu „Maja”, autobiografskoj priči u kojoj tumači lik svoje majke, a koji je osvojio i nagradu na festivalu Tribeka u Njujorku. Film prikazuje kako izgleda odrastati u novoj zemlji, između dvije veoma različite kulture – „uzavrele” balkanske i „hladne” nordijske. Crnogorsku premijeru imao je na Podgorica film festivalu, čiji je Kinoteka suorganizator.

Domaća publika imala je priliku prvi put da je vidi u filmu „Pijavice”, reditelja Dragana Marinkovića.

Iz perspektive rediteljke i glumice, Marijana je sa polaznicima Masterclass-a podijelila svoje dragocjeno međunarodno iskustvo sa renomiranim rediteljima i kolegama glumcima. Kao glumica, ali i rediteljka, Marijana je podijelila priču o svom prvom filmu “Maja”, emotivnoj autobiografskoj priči u kojoj igra svoju majku, ali i o izazovima sa kojima se suočavala odrastajući daleko od svoje domovine.

Foto: Miloš Vujović

Koliko je ta sredina u kojoj je odrastala uticala na to da postane ono što je danas i da niže brojne uspjehe u svojoj karijeri, a koliko je inspirisala ona iz koje potiče, kakvo je njeno iskustvo rada sa poznatim rediteljima i glumcima – bile su neke od tema..

Razmjena iskustava je dragocjeno sredstvo pomoću kog unaprijeđujemo sopstvene vještine i sposobnosti, ali i zajednički kreiramo bolje uslove u kojima radimo i stvaramo.

Foto: Miloš Vujović

Program je organizovala Crnogorska kinoteka u saradnji sa Udruženjem glumaca Crne Gore.

Ovim programom, Kinoteka nastavlja sa realizacijom edukativnih programa i u svojim novim prostornim kapacitetima koji postaju dio novog kulturnog centar glavnog grada i Crne Gore.

M.D.

Send this to a friend