Kultura

Kako je nastao Oktoih-prva štampana knjiga na Balkanu

Četrdesetak godina nakon što je na svojoj presi u Mainzu njemački štampar Johan Gutenberg štampao prvu knjigu u svijetu i samo godinu danas nakon otkrića Amerike, na brdu Obod kod Rijeke Crnojevića i na Cetinju svijet je na današnji dan ugledala godine prva pečaćena knjiga na slovenskom jeziku- Oktoih prvoglasnik.

Prva ćirilična knjiha Južnih Slovena nastala je u štampariji koju je gospodar i vladar Crne Gore Ivan Crnojević donio iz Venecije i u svoju otadžbinu zasnovao, kao moćno oružje duhovnosti i kulture.

Iz Crnojevića štamparije nakon Oktoiha prvoglasnika, izašlo je još četiri djela: Oktoih petoglasnik koji je štampan vjerovatno u toku 1494. godine kao logični nastavak prethodne knjige, Psaltir sa posljedovanjem, koja je sa tehničke strane najsavršenija, Molitvenik, knjiga koja je sadržala tekstove liturgije za posebne potrebe i Četvrto jevanđelje, vjerovatno štampana 1496. godine.

Sve ove knjige štampao je Jeromonah Makarije, koji ne samo da je bio vješt i talentovan štampar, već i darovit i uman mislilac i bogoslov. Kao takav ostavio je dubok trag u crnogorskoj kulturi.

Koristeći se štampom kao nosiocem razvoja, Crnojevići su svoju državu uvrstili u zajednicu onih najprosvećenijih država i tako svoju kulturu stavili u prve redove evropskih država.

Osnivanjem štamparije formira se i unaprijeđuje jedna kulturna tradicija kojom bi se mogli podičiti i mnogo veći narodi nego što je crnogorski. Ta tradicija predstavlja još jednu nit u crnogorskom narodu koja se proteže još od dukljanskog doba, pa preko Crnojevića do Petrovića i Njegoševe štamparije do savremenog doba.

Štamparija Crnojevića ili Obodska štamparija na Obodu, koja se kasnije nalazila u dijelu Cetinjskog polja zvanom Lovćenski dolac, predstavlja svojevrstan kultni fenomen evropskih razmijera u srednjovjekovnoj Crnoj Gori.

Oktoih se danas smatra remek djelom štamparstva. Prva štampana knjiga na Balkanu je vjekovima bila predmet interesovanja mnogih istoričara, paleologa, bibliologa, istoričara umjetnosti i grafičkih dizajnera. Zahvaljujući njihovim istraživanjima, danas imamo obimnu literaturu o ovoj knjizi, što nedvosmisleno potvrđuje veliki značaj i literarnu, naučnu i kulturološku vrijednost Oktoiha i same Crnojevića štamparije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivan Crnojevic
Gost
Ivan Crnojevic

polakote de.. do sad se nije smjelo ni pomenut mnogo sto crnogorsko, komiti su predstavljani kao neka grupa pljackasa i svega sto ne valja, a danas im dizemo spomenike.. sad, tj ove godine kad povratimo manastire crkve dvorce i ljetnjikovce crnogorske od okupatorske spc onda ce se polako vratiti i sve crnogorsko samo po sebi…

Ivan Crnojevic
Gost
Ivan Crnojevic

Sad ce ovi posrbljeni rec da je to srpska stamparija i knjiga i da je cirilica srpsko pismo.. i tad smo bili 2 vijeka iznad srbije a i danas smo mozda ne dva vijeka ali 50 godina sigurno..

Cuca
Gost
Cuca

Ovome jadu bokeskome da ga priupitam : je li to bjese Srbin Makarije? A srbskoga imena mozda, ako ti tvrdis. A kako se prezivase ovaj Srbin?
Cudnoga serbskoga imena i prezimena.

Sabahudin
Gost
Sabahudin

Bravo Cuca, svaki drugi katunjanin se zove Makarije!

Zoran
Gost
Zoran

Podsećanje na prvu crnogorsku stampanu knjigu.

Cuca
Gost
Cuca

Pa sto sad? Ukrali su nam ga Srbi pri povlacenju preko Albanije kao sto sve ukrali a ostavili i zene i djecu. Uvijek su se povlacili pa ga kao svoje sekali preko Krfa, Soluna i pravo u Beograd i sad je to srpsko . Sto sad?! Oni inace nose sve, pa i crnogorsko to im je najmilije, jer Crna Gora… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

Prva knjiga stampana u Južnih Slovena, na Srpskom jeziku. Srbin Makarije.

Send this to a friend