Kultura

Retrospektiva najpoznatijih filmova režisera Veljka Bulajića održana u Vrbasu

Mirko Zečević

Retrospektiva najpoznatijih filmova proslavljenog crnogorskog, hrvatskog i jugoslovenskog režisera Veljka Bulajića održana je u kino sali Crnogorske kuće u Vrbasu, u organizaciji Crnogorskog vijeća u Srbiji i Nacionalne zajednice Crnogoraca.

Manifestacija je otvorena prikazivanjem najpoznatijeg Bulajićevog filma „Bitka na Neretvi“, a u nastavku su prikazani filmovi „Čovjek koga treba ubiti“ i kultni Bulajićev dokumentarac „Kamen i more“.

Reviju Bulajićevih filmova za koje je, u ovom malom vojvođanskom gradiću gdje živi veliki broj pripadnika crnogorske manjine, vladalo veliko interesovanje, otvorio je predsjednik Crnogorskog P.E.N. centra, profesor Milenko Perović.

On je tom prilikom rekao da svako umjetničko djelo explicite ili implicite počiva na određenom pogledu na svijet. Bulajićev svjetonazor nije teško identifikovati. On ima jasnu humanističku determinantu lijeve provenijencije, koja čini samu kvintesenciju jugoslovenske revolucije 1941–1945. godine i velikog pokušaja ostvarivanja transgrađanskog humanog društva.

Milenko Perović

“Majstorstvo Bulajićevog filmskog umijeća oplemenjeno je jednom specifičnom filmskom estetikom. Na podlozi estetike talijanskog neorealizma Bujalić je varirao mogućnosti klasičnog realizma s osebujnom fantastikom. Njegovi filmovi imaju izuzetnu životnost koja je uvijek bila bliska ne samo tzv. širokoj publici, nego i filmskim kritičarskim znalcima. Njegovi tzv. ratni filmovi svjetlosnu su godinu udaljeni od „vesternizacije“ koju je partizanska ratna tematika doživjela kod brojnih površnh i netalentovanih autora. Naprotiv, ovdje je Bulajićev misaoni nerv vrlo srodan Lalićevom i Krležinom”, rekao je Perović.

Predsjednik Crnogorskog vijeća u Srbiji Mirko Zečević rekao je da, shodno strategiji programa, Crnogorsko vijeće u Srbiji nastavlja sa aktivnostima koje promovišu najvrednija dostignuća crnogorske kulture.

On je dodao da Crnogorsko vijeće želi da nadomjesti velike nedostatke zbog neosnivanja Crnogorskog kulturnog centra u Srbiji, da promijeni folklorno-zavičajni koncept crnogorske dijaspore, a sve u cilju zaustavljanja asimilacije Crnogoraca u Srbiji koja je dostigla zabrinjavajuće razmjere.

Publiku i organizatore pozdravio je iz Zagreba Veljko Bulajić i pružio bezrezervnu podršku programima Crnogorskog vijeća u Srbiji. On je poručuio da mu je veoma drago što se u organizaciji Crnogorskog vijeća Srbije održava retrospektiva njegovih filmova. Uvijek je, kako je istakao, spreman da pomogne inicijative Crnogorskog vijeća Srbije usmjerene na zalaganje i trud Crnogorki i Crnogoraca u Srbiji, kako bi stalno živjela kulturna saradnja između crnogorske dijaspore i domovine Crne Gore.

“Baveći se svojom profesijom, snimajući filmove i radeći u mnogim zemljama svijeta, doživio sam u mnogima od njih nezaboravne susrete s crnogorskim nacionalnim zajednicama. U tim stranim zemljama u krugu Crnogoraca uvijek sam se osjećao kao da sam usred Crne Gore. Taj isti divni osjećaj nosim cijelog života kao pripadnik dijaspore u Hrvatskoj gdje crnogorska dijaspora živi i radi bez ograničenja”, rekao je on.

Revija Bulajićevih filmova u Crnogorskoj kući u Vrbasu završena je prikazivanjem filma „Vlak bez voznog reda“ o kolonizaciji i doseljavanju stanovništva u Vojvodinu, a koji je nagrađen Velikom zlatnom arenom na festivalu u Puli, daleke 1959. godine.

U sadašnjem trenutku, prema riječima Veljka Bulajića, kada se bezobzirno nastoji slomiti Crna Gora, uništiti sve što je čini zemljom kulture, nacionalne ravnopravnosti i zemljom tradicionalno humanih vrijednosti program rada Crnogorskog vijeća Srbije je pravi put odlučne borbe protiv negativnih asimilatorskih tendencija.

“Stoga, u tom smislu pozdravljam angažman Crnogorskog vijeća Srbije. Želio bih, ako bude mogućnosti, da jednoga dana napravim film o istorijskoj borbi Crne Gore za vlastitu slobodu”, rekao je Bulajić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Buba
Gost
Buba

Amaterski. Pustiti filmove sa kućnog projektora na zid u hodniku pred 7-8 ljudi i o tome ovako pompezno izještavati je tragikomično. Ovakvo bavljenje prezentacijom kulture je i nekulturno. I kontraproduktivno.

kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

Da, slažem se. Ali onda patriotsko komitski mediji izvještavaju o tome u svijetlu jeftinog promovisanja nekakvog “crnogorstva” kao da je u pitanju spektakularan vrhunski događaj

Jakov
Gost
Jakov

Mediji izvještavaju kako im javi “izvještač” sa terena, nijesu mediji krivi za izvještačevu lagariju. Filmovi Bulajića su esencija crnogorskog duha i dijela identiteta tog vremena a ne “nekakvoga crnogorstva”. Remek djela crnogorske i jugoslovenske kulture. Baš zato ih ne treba prikazivati nedostojno, na zidu u hodniku u loše i trapavo organizovanom “događaju” pa to još nazivati “retrospektivom i manifestacijom u… Više »

Send this to a friend