Kultura

Savković Vukčević: Hitno uspostavljanje Ministarstva kulture jedini spas za stvaralaštvo koje odumire

Imajući u vidu kakva se katastrofa dešava u resoru prosvjete, kulturni djelatnici trebalo bi još da budu i zadovoljni zbog toga što je ministarka Vesna Bratić potpuno zanemarila tu oblast. A da je kultura u potpunosti zanemarena, najbolje će reći i najpovršnije poređenje svega što je Vlada u toj sferi uradila čak i tokom korona-krize u odnosu na potpunu stagnaciju i ignorantski stav ministarstva četiri u jedan, saopštila je danas članica Izvršnog odbora Demokratske partije socijaliste Nela Savković Vukčević.

Kako ističe, crnogorski stvaraoci ostavljeni su na vjetrometini, a nekadašnje Ministarstvo kulture pretvoreno je u ispostavu koja služi samo tome da Bratić po kazni šalje nepodobne službenike.

“Budžet je usvojen prošlog mjeseca, a konkursa za stvaraoce nema ni na vidiku. Isto je i sa programom podrške kulturi na sjeveru, a inovativni i djelotvorni programi poput “Kreativne Crne Gore” sada su već dio davnog prošlog vremena. Mnoge manifestacije, koje su u Crnu Goru dovodile i priznate autore i brojnu publiku iz inostranstva, odumiru”, upozorava Savković Vukčević.

Potpuno su, ukazuje, stali projekti kojima je umjetničko-kreativna zajednica u Podgorici, Baru i Bijelom Polju trebalo da dobije prostor za stvaranje, a Crna Gora objekte za rezidencijalne programe.

“Ministarka Bratić već je počela da svojata sličan projekat u Kotoru, koji je u cjelosti realizovala prethodna Vlada – a sa kojim ona sama i dalje pojma nema šta će raditi. Brojni obnovljeni objekti iz prošlog mandata, poput Pekićeve kuće u Šavniku, zjape prazni i neiskorišćeni”, dodaje članica Izvršnog odbora DPS.

Napominje da ni kultura nije pošteđena revanšizma, partijskih uhljebljenja i svega što su glavna obilježja rada aktuelne Vlade.

“Vrsni i stručni službenici iz resora kulture i institucija umjetnosti danas su uglavnom besposleni, a ustanove kulture pretvorene su u mjesta koja uglavnom služe za organizaciju programa iza kojih stoji vladajuća većina”, ističe Savković Vukčević.

Prema njenim rijrčima, od ukidanja Ministarstva kulture umjetnost u Crnoj Gori je pod anestezijom, čekajući ćutke upokojenje.

“Zbog svega navedenog, Demokratska partija socijalista od vladajuće većine zahtijeva da se manu politike kompromisa, besmislenih ograđivanja i osuđivanja i da pod hitno utiču da se kulturom bavi posebno ministarstvo – ono koje je i postojalo dok oni nijesu počeli sa eksperimentisanjem čije su posljedice već katastrofalne”, poručuje ona.

Nije taj zahtjev, kaže, nikakvo politikantstvo, već posljednji poziv da država konačno učini jedan odgovoran potez prema kulturnoj zajednici i da se spriječi konačna propast umjetnosti, ka čemu je vodi Bratić sa saradnicima.

“Kao konstruktivan politički subjekt, ne samo da ćemo pozdraviti takvu odluku, već ćemo biti i saveznici u ambiciji da crnogorska kultura konačno krene naprijed, nakon osam mjeseci njenog potpunog zanemarivanja i krajnje nemarnog odnosa ministarstva četiri u jedan”, zaključuje Savković Vukčević.

Send this to a friend