Kultura

Savremeno stvaralaštvo prilika za saradnju Hrvatske i Crne Gore

Saradnja u oblasti savremenog stvaralaštva dobar je prostor za zajedničko nastupanje Crne Gore i Hrvatske, ocijenili ministar Crne Gore Aleksandar Bogdanović i njegova koleginica iz Hrvatske, Nina Obuljen Koržine koji su se danas sastali u Kotoru.

Bogdanović je izrazio zadovoljstvo što dvije susjedne zemlje imaju toliko zajedničkih tema saradnje kako u okviru regionalnih projekata i inicijativa tako i kroz direktnu saradnju naših institucija kulture.

Obuljen Koržinek istakla je kako je Hrvatska zainteresovana da zajedno sa crnogorskim institucijama i gradovima kreira projekte saradnje i aplicira kod EU fondova, kako u oblasti savremenog stvaralastva tako i u oblasti kulturne baštine.

Posebno je prepoznat potencijal koji nudi fond Evropske unije, Kreativna Evropa, a koji, kako su zaključili sagovornici do sada nijesmo iskoristili na pravi način.

“Dogovoreno je da u saradnji deskova za Kreativnu Evropu zajedno animiramo institucije i pojedince u oblasti kulture kako bi iskoristili sve mogućnosti navedenog fonda”, saošteno je iz Bogdanovićevog kabineta.

Ministri su razgovarali o upisima Stećaka – Srednjevjekovnih grobalja i Venecijanskih utvrđenja iz XVI i XVII vijeka na UNESCO listu, koji su uspješno relizovani i istakli da oni potvrđuju zajedničko kulturno i istorijsko nasljeđe.

Razgovaralo se i o kandidaturi Crne Gore za upis Bokeljske mornarice na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, projekta na kojem Crna Gora radi duže vrijeme i čiju finalizaciju očekujemo već u narednim mjesecima. Ministri su se saglasili da će po ovom pitanju naši eksperti u narednim danima intenzivno sarađivati kako bismo pokušali da u direktnoj komunikaciji izbjegnemo sve eventualne nesporazume i otvorena pitanja.

Bogdanović je istakao da je Bokeljska mornarica kao cjelokupna organizacija, Zakonom zaštićena kao kulturno dobro Crne Gore i istakao kako njen značaj prevazilazi bilo kakva nacionalna ograničenja, jer je riječ o kulturnim vrijednostima koje pripadaju svim građanima Crne Gore i sa kojima svako ima pravo da se identifikuje. Ministar je naveo i da u ovom procesu posebno uvažavamo UNESCO Konvenciju o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, i vodimo računa da Crna Gora kao građanska država koja baštini multikulturalnost kao osnovnu vrijednost, svoje ukupno nasljeđe tretira cjelovito i ne dijeli ga po nacionalnoj i drugim pripadnostima, uvažavajući sve njihove posebnosti.

Send this to a friend