Kultura

Šeki Radončić uoči premijere na SFF-u: San o velikoj Srbiji je odsanjan

Šeki Radončić

Na Sarajevo Film Festivalu (SFF) večeras će biti održana svjetska premijera filma “Zavjera” uglednog crnogorskog novinara i publiciste Šekija Radončića, autora zapaženih dokumentarnih filmova. “Zavjera” govori o tome kako se na putu male Crne Gore u NATO ispriječila “velika Rusija” i kako su moskovski agenti pokušali da organiziraju državni udar u toj državi na dan parlamentarnih izbora, prije četiri godine.

O filmu, koji je izazvao burne reakcije i prije nego je prikazan, SFF-u, uticaju Rusije i oživljenim velikosrpskim idejama, politici Srbije prema regionu, dijalogu Beograda i Prištine Šeki Radončić govori za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba: Iako je bilo mnogo sumnji, Sarajevo Film Festival (SFF) je otvoren i, evo, već plijeni svojim sadržajima, potvrđujući i u teškim okolnostima pandemije COVID-19 zašto je jedan od najboljih festivala u ovom dijelu Evrope. Kako Vi, kao neko ko je po četvrti put u zvaničnom prigramu SFF-a, komantarišete tu činjenicu?

RADONČIĆ: Prvo bih želio čestitati organizatorima SFF-a i njihovim saradnicima, te iskazati čak i dozu divljenja, što su u ovako vanrednoj situaciji u kojoj se nalazi čitav svijet uspjeli organizovati, i to bez greške, ovako ozbiljan i veliki fimski festival. Tako su ostvarili svoje geslo: “Ako smo SFF mogli održati pod snajperima, zašto ne bismo mogli održati i pod koronom“. To je velika stvar, i velika investicija u budućnost, ne samo za SFF, Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav filmski svijet.

Radiosarajevo.ba: Zanimljivo je da je Vaš film izazvao reakcije i prije nego je prikazan. Kako to komentirate? Odakle reakcije dolaze?

RADONČIĆ: Odmah nakon objave da je „Zavjera“ uvrštena u takmičarski program SFF-a neki beogradski tabloidi su okarakterisali još neprikazani film kao veliku opasnost po mir u regionu i miješanje Bosne i Hercegovine u unutrašnje stvari Crne Gore i Srbije. Što naravno nema blage veze sa istinom.

Film čak i ne tretira unutrašnje stvari tih država. U svakom slučaju želim podvući da „Zavjera“ nije niti antisrpski, niti antiruski, već film koji pokazuje šta se u Crnoj Gori planiralo i desilo 16. oktobra 2016. godine na dan parlamentarnih izbora.

Radiosarajevo.ba: Inače, film je prošao oštru selekciju i uvršten u program festivala od, kako je već objavljeno, čak ukupno 220 filmova iz 20 zemalja. Koliko ste zadovoljni ovim činjenicama?

RADONČIĆ: Naravno da sam zadovoljan zbog toga, posebno sa konstatacijom koju sam dobio uz obavijest da je moj film uvršten u takmičarski program, a to je da se radi o „izvrsno urađenom i značajnom filmu“, te o „sjajnom filmskom istraživanju“. Dakle, film je ustartu dobio relevantnu ocjenu da se radi o kreativnom dokumentarnom, a ne propagandnom filmu, jer takvi filmovi ne mogu nikada proći selekciju SFF-a.

Radiosarajevo.ba: Da li film nastavlja svoj festivalski život po svijetu?

RADONČIĆ: Sarajevski filmski festival je, bar tako govori moje iskustvo, sjajna odskočna daska za dobre filmove. A, znate i sami, ovo je četvrti put da se pojavljujem u zvaničnom programu SFF-a.

Sa prva dva filma kao scenarist, a sa druga dva kao scenarist i režiser.

Prethodna tri filma su nakon Sarajeva dobila brojna priznanja širom svijeta.

Meni su prije dva dana iz najvećeg festivala dokumentarnog filma u svijetu IDFA Amsterdam uputili poziv da prijavim film za taj festival koji počinje krajem novembra. Dakle, i „Zavjera“ počinje put po svijetu prvim korakom iz Sarajeva.

Radiosarajevo.ba: Vratimo se na centralnu temu filma. Koliko je važno danas govoriti o ruskom utjecaju u regionu i koliko je on stvarno izvor destabilizacije Zapadnog Balkana?

RADONČIĆ: O svakoj opasnosti, pa i o ruskom destruktivnom djelovanju u regionu treba govoriti otvoreno, bez straha i samocenzure. I, što je veoma važno, istinito.To je najbolji put ka zapadnim civilizacijskim vrijednostima, uz maksimalno uvažavanje Rusije, ruskog naroda i njene sjajne umjetnosti.

Radiosarajevo.ba: Da li će se, po Vama, nastaviti pokušaji destabilizacije Crne Gore? Vidimo i ovih dana nova „spontana okupljanja građana“. Do koje granice to može ići?

RADONČIĆ: Protiv Crne Gore se, nažalost, i dalje vodi hibridni rat iz Rusije, koja je pod svoje okrilje stavila velikosrpske nacionaliste i Srpsku pravoslavnu crkvu. I da Crna Gora nije pod kišobranom NATO odavno bi na nju krenuli dobro naoružani dobrovoljci iz okruženja kao i „psi rata“ iz Rusije. Ali to je sada prošlost i Crna Gora će i nakon ovih izbora izaći jača i stabilnija.

Radiosarajevo.ba: Očito je, a na to nas upozoravaju i beogradski intelektualci, da velikosrpske ideje i dalje žive unutar intelektualnih, crkvenih, pa i zvaničnih krugova u Srbiji. Ovih dana o tome govori predsjednik Matice srpske Dragan Stanić, tvrdeći da se “Evropa mijenja” i “da “dolazi vrijeme povoljnije za nas”, odnosno takve koncepte, uključujući i velikosrpski. Kako to komentirate?

RADONČIĆ: Snila baba, što joj milo bilo. San o fašističkoj Velikoj Srbiji je odsanjan onog trenutka kada je Crna Gora stekla nezavisnost, ali zaslijepljeni velikosrbi ne žele da se probude i suoče se sa realnošću. Izgubili su, u međuvremenu i „kolijevku srpstva“ Kosovo, pa sada bulazne da dolazi povoljnije vrijeme za njih.

Radiosarajevo.ba: Na koji način se, po Vama, obnovljeni dijalog Prištine i Beograda može odraziti na region i kako vidite otvaranje Pandorine kutije promjene granica tj. razmjene teritorija? Da li će Srbija pokušati da naplati Kosovo preko Bosne, pa i Crne Gore?

RADONČIĆ: Zvanična Srbija će učiniti sve da od svojih desničara prikrije činjenicu da je Kosovo samostalna država u kojoj se Beograd pita koliko i ja u Bangladešu.

Kosovo, da se razumijemo, nije izgubio Vučić, već Milošević kada je sa svojom hordom počinio masakre na Kosovu i zločine protiv čovječnosti. Taj bumerang se samo vratio u Vučićeve ruke. U međuvremenu su se Kosovo i Albanci emancipovali, ostavili istoriju iza sebe i okrenuli zapadu i zapadnim vrijednostima i standardima, a Srbija je, nažalost, ostala i dalje talac Miloševićevog šovinizma i zločina. Dakle, Kosovo ima mnogo jaču poziciju i na kraju će Srbija ostati „cela iz jednog dela“.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

SAmo u Crnoj Gori i PiH Šemsudin može biti ugledan

ElPatron
Gost
ElPatron

Do cega ste dosli kad vam je ovaj ‘ugledni’ 😅😂😅🤣😂

Vojo
Gost
Vojo

E muke tvoje Patrone.Šeki je sve što u pravom čovjeku živi pa još duplo.
Ljudinu ti kakica ne možeš razumjeti.
Za tebe su gušteri miki .

Budo R.
Gost
Budo R.

Želim Šekiju puno sreće sa ovim filmom, i da obiđe što više zemalja i učestvuje na što više festivala.

Mila K
Gost
Mila K

Kukali DPS, na šta je spao, na potrošene profile koji će i njih kao i Peroviće ostaviti na cjedilu, nastavljajući da kreiraju ko zna kakve pričice, ako neko malo više plati. Pihhhh

VukMandusic
Gost
VukMandusic

Ideja o velikoj srbiji je davno propala ali ovaj od straha gologa ne vjeruje sopstvenim ocima !

Vujović D.
Gost
Vujović D.

Ovaj i burazer mu su puni ko brod, tri apartmana u Porto…za njih je ovo Amerika i Kolumbija zajedno.

Esef
Gost
Esef

Pridruži se diskuI sta ako je pun ko brod ? Ako je sposobani stekao to na posten nacin svi treba da budemo srecni zbog toga 🙂 Ja sam zavrsio samo osnovnu skolu i to nijesam ni bio dobar ucenik pa imam tri stana i dvije kuce i nijedan stan nije kostao ispod 190 000 eura . Budimo ljudi i cijenimo… Više »

Bernini
Gost
Bernini

Ne slažem se sa tobom Šeki! Objasni to Amfilohiju i njegovom političkom pokretu!

Komsija
Gost
Komsija

Da vidim oce li ga pokusat prikazat u Srbiju? 🙂

Lovcenska
Gost
Lovcenska

San o velikoj srbiji je nastao u vrijeme kada su pravoslavni narodi na balkanu sanjali pobjedu nad turskim carstcom, zaustavljanje islamizacije balkana i odbranu od austrougarskog carstva ! Bila je to potpuno legitimna ideja koja se nije ostvarila zbog interesa zapadnoevropskih sila koje nijesu zeljele stvaranje neke jake drzave na balkanu. Gledano na duze staze, za pravoslavni narod na balkanu… Više »

Nikola
Gost
Nikola

Vrlo dobro!

Milos CT
Gost
Milos CT

Kako tada tako i danas. Nista se nije promijenilo u necijim glavama

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

ШТО ЈЕ ТО ,, ВЕЛИКОСРПСТВО” И “ВЕЛИКОСРПСКА ПОЛИТИКА” Пише: Мислав Хорват, политички коментатор из Загреба “Великосрпска политика” је лаж коју је 19. вијеку измислила Аустро-Уграска. Како није имала колоније по свијету, Аустро-Угарска је једино могла колонизирати Балкан. На путу Бечких колонијалних амбиција стајала је мала краљевина Србија. Срби су били једини народ који се сам ослободио од Турака. Румуњима су… Više »

ElPatron
Gost
ElPatron

Odličan, sto se ne zaposlis u ovaj CDM da ih naucih kako se radi!!

Pomorac
Gost
Pomorac

Zabolje me za velike Srbije, Madjarske, Bugarske ali Boka kad tad ce biti tamo dje joj je mjesto u Hrvatskoj

Tajfun
Gost
Tajfun

Ti si Ristov vojnik,hocete da huskate Crnogorce na Hrvate ,kao Milosevic 90-tih,NECE DA MOZE!!!

Monarch
Gost
Monarch

Sanjaj …a kad se probudis razocaran ne dozvoli da ti neko drugi bude kriv.

Ragnar
Gost
Ragnar

Nema potrebe za tim, otvorene granice, prijateljski odnosi, razmjena robe i eto ti cijelog svijeta u Boki. Boka je jednako i Dalmacija i Hercegovina i Crna Gora!

Megi
Gost
Megi

Ragnar neka, vi to vratiti u Hrvatskoj, kao sto traziti SPC da vam vrati, jer je i to isto tako oteto. Pa onda moze da granica bude otvorena, prijateljski odnos, razmjena robe itd

Send this to a friend