Kultura

Šesti godišnji EUSAIR forum 11. i 12. maja u Izoli

Slovenački grad Izola 11. i 12. maja biće domaćin 6. godišnjeg foruma Strategije Europske unije za jadransko-jonsku regiju – EUSAIR, koji organizuju slovenačke vlasti – Ministarstvo vanjskih poslova, Vladina kancelarija za evropsku kohezionu politiku i razvoj i Evropska komisija, uz pomoć EUSAIR Facility Point. Očekuje se da će oko 1.000 učesnika prisustvovati događaju, sa slovenačkim govornicima koji će biti prisutni na Forumu uživo, dok će se ostali uključiti putem mrežne platforme.

U susret Forumu, slovenački ministar bez portfelja pri Vladinoj kancelariji za razvoj i evropsku kohezionu politiku, Zvonko Černač uputio je video poruku u kojoj je zahvalio partnerima strategije na naporima da stvore snažnu, povezanu i održivu regiju, ali i pozdravio novinu Foruma, nagradu „Vjetrenjača izvrsnosti“. Priznanje će, kako je kazao, pomoći u širenju i implementaciji makroregionalnih napora i ciljeva. Ministar Černač pozvao je na aktivno učešće u raspravama na temu plavog rasta, energije i saobraćajne povezanosti, kao i brige o životnoj sredini temeljene na kvalitetu i održivih rješenja za turizam.

Slovenija predsjedava strategijom EUSAIR do 31. maja, a glavna tema predsjedanja je zelena integracija, jer Slovenija zajedno s Bosnom i Hercegovinom koordinira tematskim stubom kvaliteta životne sredine. Stoga je jedan od ključnih ciljeva predsjedavanja usmjeren na poboljšanje kvaliteta života duž obala zajedničkog mora, kao i generisanje napora u zaštiti okoline vezom za četiri tematske osnove EUSAIR-a na putu ka zelenoj budućnosti.

U tom kontekstu, prvog dana Foruma, dobitnica Nobelove nagrade za mir, klimatološkinja dr Lučka Kajfež Bogataj i svjetski poznati novinar, autor nekoliko bestselera i ambasador Evropskog klimatskog pakta Boštjan Videmšek iznijeće stavove o tome kako jadranske i jonske obale odgovaraju na klimatsku krizu, ali i šta možemo učiniti za poboljšanje života na obalama zajedničkog mora. Svijest među mladima presudna je u oblikovanju održive budućnosti, zbog čega su im organizatori posvetili posebnu pažnju.

Studenti, mladi istraživači i njihovi profesori raspravljaće o ekološkim izazovima jadransko-jonske regije u interaktivnom webinaru „Mnogo generacija – jedna budućnost!“. U okviru projekta POPRI, čiji je glavni organizator Primorski tehnološki park, biće nagrađene najuspješnije i najinovativnije preduzetničke ideje u konkurenciji mladih iz svih EUSAIR zemalja. Na kraju Foruma na obali će biti postavljeni znakovi upozorenja o zaštiti mora kao i opasnosti od povećanja nivoa mora.

Kao dio poslovnog sadržaja biće akcentovani uspješni održivi projekti kompanija i organizacija država članica EUSAIR-a, uključujući slovenačke primjere Luke Koper i Thalasso Spa Lepa Vida u Sečovlju, a posebna pažnja biće posvećena poslovnom umrežavanju.

Međunarodni virtuelni B2B događaj u suorganizaciji Univerziteta Primorska biće posvećen partnerima iz jadransko-jonske regije, koji traže mogućnosti za poslovnu, tehnološku i / ili projektnu saradnju unutar sva četiri stuba strategije. Uz to, događaj će biti prilika za istraživačke i razvojne organizacije, poput instituta, univerziteta, razvojnih agencija, tehnoloških parkova i inkubatora, koji traže partnere, a koji će se zajednički prijaviti za projekte u okviru različitih programa EU-a.

Više informacija o agendi 6. godišnjeg foruma EUSAIR možete pronaći ovdje:

https://www.adriatic-ionian.eu/event/6th-anniversary-eusair-forum/

Send this to a friend