Kultura

Sjećanje na velikog slikara, 52 godine od smrti Mila Milunovića

Juče su se navršile 52. godine od smrti velikog crnogorskog slikara Mila Milunovića (1897 – 1967).

Vašoj pažnji preporučujemo pismo koje je čuveni francuski vajar Antoine Bourdelle uputio našem slikaru Milu Milunoviću 1927. godine.

„Gospodine Milunoviću, doživio sam veliko i vrlo rijetko uzbuđenje, dragi Gospodine, kad sam Vas otkrio u Salonu u Palais de Bois zvanom Salon Tiljeri ove, 1927. godine. Vaša pošiljka je otkriće za mene.

Nalazim da je vaša umjetnost jaka, savjesna, sređena i spontana, sve zajedno.

Rekao sam svim mojim prijateljima da obožavam Vaša platna i siguran sam da će se jedna elitna publika okupiti oko Vašeg imena.

Vi u mnogome prevazilazite čak velike majstore. Veliki Umjetnik. To je Vaše ime.”

Poznanstvo Mila Milunovića sa Antoanom Burdelom u Parizu bilo je od izuzetnog značaja za našeg slikara a poštovanje francuskog umjetnika dokazuje i činjenica da Muzej Antoine Bourdelle u Parizu krase čak tri Milunovićeva djela koja su zaostavština impresivne kolekcije velikog francuskog vajara.

Veliki francuski vajar i pedagog Émile Antoine Bourdelle (1861 – 1929), sa 24 godina je osvojio stipendiju na Školi lijepih umjetnosti u Parizu gdje je učenik čuvenog francuskog vajara Ogist Rodena. Tokom vremena je osvojio veliku prepoznatljivost svojih djela, a pod njegovim vođstvom stasali su mnogi poznati vajari iz cijelog svijeta.

Djela ovog velikog vajara su rasuta širom svijeta i krase mnoge poznate trgove.

Muzej “Bourdelle” u Parizu je atelje koji je Antonie Bourdelle 1922. počeo da pretvara u muzej, što do smrti nije uspio da ostvari. Početkom 1930-ih Gabriel Cognacq je obezbijedio sredstva za kupovinu ateljea i na taj način izbjegao rasipanje preostalih umjetničkih djela. Muzej je zvanično otvoren 1949.

Danas muzej sadrži više od 500 radova, uključujući mermerne, gipsane i bronzane statue, slike, pastele, freske, i Bourdelleovu ličnu kolekciju djela svjetskih umjetnika kao što su: Eugène Carrière, Eugène Delacroix, Jean Auguste Dominique Ingres, Milo Milunović, Adolphe Joseph Thomas Monticelli, Van Gogh, Pierre Puvis de Chavannes, Auguste Rodin…

Muzej sadrži originalne gipsane dijelove nekih od njegovih najboljih djela, uključujući 21 studiju Ludwiga van Beethovena, kao i arhive dokumenata i njegove kopije grčkih i srednjovjekovnih djela.

Send this to a friend