Kultura

Kontrolno saslušanje Bogdanovića o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara

Aleksandar Bogdanović

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport donio je danas odluku da 27. decembra kontrolno sasluša ministra kulture Aleksandra Bogdanovića na temu “Zaštita nepokretnih kulturnih dobara u Crnoj Gori“.

Odbor je na današnjoj sjednici razmotrio Predlog zakona o Budžetu Crne Gore za 2019. godinu, u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice- Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke, Ministarstvo kulture i Ministarstvo sporta.

Sjednici je, u svojstvu ovlašćenog predstavnika predlagača zakona, prisustvovao Bojan Paunović, v.d. generalnog direktora Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija, sa saradnicama Tamarom Ivković, koordinatorkom u Direkciji za budžetsku politiku i procedure u Direktoratu za državni budžet i Jadrankom Rakočević, samostalnom savjetnicom u Direktoratu za državni budžet.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici resornih ministarstava iz nadležnosti Odbora: Nikola Janović, ministar sporta u Vladi Crne Gore, Mubera Kurpejović, generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Smiljana Prelević, sekretarka Ministarstva nauke, Dražen Blažić, državni sekretar Ministarstva kulture i Igor Vučinić, sekretar Ministarstva kulture.

Predstavnik Ministarstva finansija je istakao da je Budžet za 2019. godinu rezultat  nastavka sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije usmjerenih na povećanje budžetskih prihoda, optimizaciju budžetske potrošnje, kako bi se obezbijedilo smanjenje budžetskog deficita i stvorili uslovi za postepeno opadanje javnog duga.

“Budžet za 2019. godinu karakteriše brži rast prihoda u odnosu na rashode, čime se postiže opadajući trend budžetskog deficita”, naveo je on.

Dražen Blažić, državni sekretar Ministarstva kulture je, u svom izlaganju, istakao da je Budžet za 2019. godinu, za oblast kulture, uvećan za oko pet odsto u odnosu na 2018. godinu i informisao o dodatnim izvorima finansiranjau u oblasti kulture, koji nijesu prikazani u Budžetu za 2019. godinu. Naveo je da je ambicija Ministarstva da tradicionalni model korišćenja kulture usmjeri ka savremenom modelu upravljanja kulturom.

Predstavnica Ministarstva prosvjete je izrazila zadovoljstvo što je Predlogom budžeta za 2019. godinu omogućen nastavak aktivnosti zasnovanih na strateškim i zakonskim opredjeljenjima Ministarstva prosvjete.

Navela je ključne aktivnosti koje su planirane za 2019. godinu, kao što su izgradnja nove gimnazije i vrtića u Siti kvartu, u Podgorici, predškolske ustanove u Rožajama, rekonstrukcija toplane Univerziteta Crne Gore, rekonstrukcija školskih objekata u Baću i Kalačima, u opštini Rožaje i rekonstrukcija školskih i predškolskih objekata u Herceg Novom.

Nikola Janović, ministar sporta, izrazio je zadovoljstvo iznosom opredijeljenih sredstava za ovu oblast u Predlogu budžeta za 2019. godinu i istakao da će isti omogućiti da se realizuju sve planirane aktivnosti pomenutog ministarstva. anović je ukazao na značaj razvoja dječjeg sporta u Crnoj Gori i istakao da je u proteklom periodu mnogo urađeno po pitanju unapređenja infrastrukture u oblasti školskog sporta. Podsjetio je da je rekonstruisano i otvoreno oko 20 fiskulturnih sala i sportskih terena.

Sekretarka Ministarstva nauke je istakla da su budžetska sredstva za potrošačku jedinicu Ministarstvo nauke, u odnosu na tekuću godinu, uvećana za oko 10 odsto. Navela je tri strateške politike Ministarstva, u ostvarivanju predviđenog budžeta.

“Prva politika je usmjerena na podsticanje razvoja naučno-istraživačkog kadra, druga politika je internacionalizacija u smislu priključivanja Crne Gore najvećim evropskim i međunarodnim institucijama u kojima je akumulirano veliko znanje i tehnologija, dok se treća politika odnosi na povezivanje privrede i nauke”, istakla je ona.

Tokom rasprave, članovi  Odbora su zatražili pojašnjenje određenih budžetskih stavki od predstavnika resornih ministarstava, kao i od predstavnika predlagača zakona.

Nakon rasprave, Odbor je ocijenio prihvatljivim Predlog zakona o Budžetu Crne Gore za 2019. godinu u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice iz oblasti prosvjete, nauke, kulture i sporta i uputiće Mišljenje Odboru za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, kao matičnom odboru za pomenuti predlog zakona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
minjas
Gost
minjas

Skup DPS-OVACA da vide koliko mogu od naroda ukrasti sledece godine – SRECNA NOVA GODINA SVIM GRADANIMA CRNE GORE….kralo se a vise ce

Maša
Gost
Maša

To je ona crvenkapica što liska stalno kao zmija pokrenula sa Popovićem.

Maša
Gost
Maša

Kakve baba roge za predsjedavajućim stolom.

Iki
Gost
Iki

Sta radi sveto sa stotinama miliona koje je ukrao Crnogorcima a neki ih jos glasaju

Marko
Gost
Marko

Drazen Blazic e propalo sve!!!!

Žaro
Gost
Žaro

Kakva lakrdija. Ovi iz skupstine samo vrte iz jedne sobe u drugu nekakve glupe floskule. Kakvo zamajavanje po cio dan.
Toliki troškovi, a svi smoreni, no moraju se nabijat dnevnice. MIF ludi od njih. Samo uvećavaju troškove i slikaju se po cio dan.

Dragica
Gost
Dragica

I zoran i luka jovicevic

Send this to a friend