Kultura

Slika Ane Miljkovac na Pekinškom bijenalu

Slika Ane Miljkovac „Princeza od Komunikacije… i Mira“ jedino je umjetničko djelo iz Crne Gore koje je izloženo na sedmom Pekinškom bijenalu (7th Beijing International Art Biennale 2017) koje se do 15. oktobra održava u Nacionalnom umjetničkom muzeju Kine.

Umjetnica je kazala da je tema ovogodišnjeg bijenala ,,Put svile”, a organizator je temu postavio humanistički, kao vezu među različitim kulturama, narodima, kao civilizacijsku povezanost.

“Bila sam zadovoljna kada sam dobila poziv. Uz njega je stajala i ponuda da napravim siže teme koju bih izlagala na simpozijumu ukoliko i za njega dobijem poziv. Dobila sam i taj poziv, pa sam učestvovala u njegovom radu. Simpozijum je prateći događaj Bijenala, održan je dan poslije otvaranja, ali je važan zato što je zamišljen kao platforma buduće saradnje među učesnicima na ovom polju”, kazala je Miljkovac.

Romantičarska vizija

Ana Miljkovac istakla je da je njen doživljaj Puta svile, sa jedne strane, romantičarska vizija vremena u kom je nastajao i živio, a sa druge strane, to je futuristička verzija savremenog puta koji spaja Istok i Zapad čineći jedno graditeljsko čudo.

“To nije samo trgovački put, to je spona među ljudima i civilizacijama. Razmišljajući o njemu, kada sam pročitala poziv za bijenale, zapitala sam se šta je uslov dobre veze među ljudima? Šta je izvor uspješnog razumijevanja i prijateljskih veza? Shvatila sam da je to komunikacija, i to ona iskrena, istinska i ljudska. Kako vizuelno predstaviti takvu komunikaciju? Šta je to što je univerzalno za sve nas? Šta neposredno shvatamo? Mislim da je to ljudsko lice sa puno optimizma i vjere u opšte dobro. Zapitala sam se kakvo to lice treba da bude: muško, žensko, staro, mlado… Dječje lice. Ili, rekao bi Sezan ,,Treba gledati očima djeteta”. Tako je nastala „Princeza od Komunikacije… i Mira”, kazala je Miljkovac.

Duhovna sfera

Umjetnica podsjeća da već neko vrijeme radi lijepeći keramičke djelove na platno. Ta tehnika se uklapala, ističe ona i sa temom bijenala, zemlje, puta… ili Zemlje koja je ujedinjujuća za sve ljude.

“Odabrala sam kvadratni format veleličine 2x2m. Na početku sam tražila portret kineskog djeteta, ali sam se naknadno sjetila svog portreta iz djetinjstva koji mi je uvijek bio optimističan, portret djeteta koje komunicira bez riječi. Odabrala sam keramičke elemente sa prirodnim motivima: drveće, cvijece, lišće i posebno ptice. Ovim je osnovni motiv nadograđen, jer ptice komuniciraju muzikom. Time je posebno naglašena duhovna sfera, bitna za sve ljude individualno i za cijelo čovječanstvo, globalno”, kazala je Miljkovac.

Send this to a friend