Kultura

Slobodan Čukić dobitnik godišnje nagrade časopisa Komuna

Dobitnik Godišnje nagrade časopisa KOMUN@ za očuvanje, afirmaciju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore u 2019 godini je SLOBODAN ČUKIĆ, publicista, novinar i istraživač koji već dugo predano i minuciozno istražuje kulturno, istorijsko, arheološko nasljeđe Crne Gore.

Čukić je dugi niz godina radio u dnevnom listu „Vijesti“ kao urednik Arhiva i Nauke, a od septembra 2015. radi u „Pobjedi“ na mjestu urednika rubrike Feljton i Arhiv.

U periodu 2000–2005. objavljivao eseje u časopisima „Ars“, „Gest“ i „Balkanika“ sa različitom tematikom – od filozofske i politološke do filmske kritike. Počevši od 2008. godine, obradio je mnoga pitanja na polju istoriografije, arheologije, socijalne antropologije, etnografije, a upravo od te godine intenzivno vrši terenska istraživanja na širem prostoru oko Podgorice, Skadarskog jezera, Riječke nahije, Lješanske nahije, Katunske nahije, Crmnice i Malesije – što je rezultiralo sa preko stotinu dužih članaka o crnogorskoj prošlosti, objavljenih većinom u dnevnom listu „Vijesti“ u periodu 2009-2015. godine Sa ovim istraživanjima u uskoj vezi stoji putopisna esejistika koju od 2014. godine kontinuirano objavljuje u časopisu „Pogled“ Inženjerske komore Crne Gore.

Čukić je autor i tri knjige, a u obrazloženju žirija kojim je predsjedavao dr Čedomir Bogićević i članovi dr Draško Došljak i Nenad Stevović, navodi se da je Čukić nagradu KOMUN@ zavrijedio posebno za knjigu “Podgorički brevijar” koja spada u krug onih odabranih knjiga o istoriji Podgorice koja tematski obuhvata period od antike do početka XX vijeka prostora Zetske ravnice. Tom knjigom, kako se navodi u obrazloženju, Slobodan Čukić daje nemjerljiv doprinos crnogorskoj humanistici, koja se može ubrojati u one koje su nezaobilazne za proučavanje ne samo Podgorice nego šire – Zetske ravnice i koja na pravi način valorizuje baštinu Crne Gore. Slobodan Čukić je u ovoj knjizi uspjelo koristio arheološke nalaze Pavla Mijovića ili Olivere Velimirović-Žižić, nadopunjujući ih vlastitim istraživanjima i novim nalazima.

“Po tematskoj obuhvatnosti, naime, ova bi se knjiga mogla nazvati i Enciklopedijom Podgorice, a po metodološkome zahvatu zasnovanom na izvrsnom poznavanju problema, polemičkom odnosu prema stavovima naučnih autoriteta, višegodišnjim terenskim istraživanjima i – ne manje važno – izuzetnoj erudiciji autora, Čukićeva knjiga pripada korpusu interdisciplinarnih naučnih monografija”, stoji u obrazloženju žirija.

Godišnja nagrada sastoji se od novčanog dijela u vrijednosti prosječnog ličnog dohotka u Crnoj Gori u vrijeme objavljivanja konkursa i plaketa.

Žiri je takođe donio odluku da se dodijeli ove godine:

Specijalna plaketa

Miroslavu Mikiju Dragićeviću koji je u zadnjih 30 godina u turizmu, najprije kao glavni i odgovorni urednik časopisa “Turizam”, a onda kao urednik i voditelj emisije “Divlja ljepota uživo” koja se već 20 godina prikazuje kako na domaćim, tako i na regionalnim televizijama.

Svojim posljednjim projektom, promotivnim spotom “Crna Goro” napravio je veliki pomak u promociji Crne Gore u svijetu prije svega kao dobitnik nagrada na festivalima u Berlinu, Moskvi, Harkovu, Splitu… Naime, promotivnim spotom “Crna Goro” osvojio je prvu nagradu međunarodne turističke asocijacije The Golden City Gate, na vodećem svjetskom sajmu turističke industrije ITB Berlin. Nagrada mu je dodijeljena u kategoriji Campaign International, što pokazuje da je spot prepoznat kao vrhunska prezentacija turističkih i prirodnih potencijala Crne Gore. Ovo je još jedno značajno medjunarodno priznanje za rad i dopinos u predstavljanju pravih vrijednosti naše zemlje jer na pravi način afirmiše turističke, kulturne i nacionalne potencijale naše države.

Dragićević je takođe autor brojnih emisija koje baštine crnogorsku nit i kulturnu baštinu pa je sve to opredijelilo žiri da donese odluku da mu se dodijeli specijalna plaketa časopisa KOMUN@.

Plakete „Komun@ za doprinos i afirmaciju kulturne baštine

NVO „Crnogorsko-slovačko prijateljstvo“ za razvijanje kulturnih odnosa između Crne Gore i Slovačke i unapređivanje kulturnih, političkih, prosvjetnih, naučnih i sportskih odnosa između dvije zemlje, kao i između Crnogoraca i Slovaka koji žive u dijasporama. Ta organizacija je odavno prepoznala potrebu za interkulturnim dijalogom kroz saradnju, suživot i toleranciju, prepoznala i promovisala crnogorski folklor u inostranstvu i neumorno radi na promociji kulturnih vrijednosti u oba smjera tako što promoviše crnogorsku kulturnu baštinu u Slovačkoj, Češkoj i Vojvodini i Slovačku kulturu u Crnoj Gori.

KUD-u „Mijat Mašković“ iz Kolašina koje je njegujući izuzetno teške napjeve i specifičan stil igranja svojih članova doprinijelo podizanju nivoa svijesti o kulturnom identitetu Crnogoraca. Oni popisuju preko 40 narodnih kola od kojih se 14 proglašavaju kulturnim dobrom. Riječ je o igrama samo uz pratnju pjesme ili ritma koraka, a unazad nekoliko godina u okviru napornog terenskog istraživačkog rada u Rovcima, Donjoj i Gornjoj Morači i Vasojevićima, sa svojim članovima zabilježli su i kasnije intrepretirali, tekstove i melodije starih pjesama nastojeći tako da zabilježe sjećanja na kolašinsko staro pjevanje čime doprinose čuvanju autentičnog dijela tradicije tog kraja, koji je za etnomuzikologe pravo bogatstvo. To društvo takođe nosi zaseban status čuvara nematerijalnog kulturnog dobra za “Tradicionalne igre kolašinskog kraja“ i po tome su jedinstveni i na širem evropskom prostoru. Riječ je o 14 arhaičnih plesova koji su izvođeni samo uz pjesmu ili ritam koraka. Na repertoaru imaju uglavnom autentične crnogorske plesove, ali i koreografije nadahnute starim plesovima..

Ovo Kulturno umjetničko društvo je i osnivač Etno-kampa Kolašin, međunarodne istraživačke laboratorije posvećene plesnoj i muzičkoj praksi koja okuplja studente i profesore sa renomiranih obrazovnih ustanova regiona koji tokom kampa obilaze gradska i seoska domaćinstva snimajući kazivanja o starim, ali i savremenim vidovima zabava i načina života..

Udruženju boraca NOR-a i antifašista Nikšić za knjigu „Bitka na Grahovcu i Crnogorsko pitanje“ čiji je izdavač ovo Udruženje, kao i za organizaciju istoimenog naučnog skupa koji je bio posvećen obilježavanju 160-to godišnjice slavne bitke na Grahovcu na kojem su učešće uzeli eminentni istoričari i publicisti. Žiri je posebno cijenio i donio odluku za dodjelu plakete Komun@ ovom udruženju za vođenje aktivnosti za podizanje spomenika posvećenog svim crnogorskim komitima 1916-1929 koji su se borili za pravo,čast i slobodu Crne Gore koji predstavlja jedini spomenik posvećen svim komitima na teritoriji Crne Gore.

Svečanost povodom dodjele nagrade i plaketa “Komun@” biće organizovana u Podgorici tokom jeseni.

Send this to a friend