Kultura

Sporazumom ojačati saradnju u kulturi između Crne Gore i Turske

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se na Cetinju sa novoimenovanom ambasadorkom Republike Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj saradnji u oblasti kulture i planovima za realizaciju novih, zajedničkih projekata.

Bogdanović je istakao važnost što skorijeg potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, čiji su tekst dvije strane već usaglasile.

Potpisivanjem navedenog dokumenta definisaćemo projekte i aktivnosti koje ćemo realizovati u narednom periodu, naveo je ministar na sastanku.

Bilo je riječi i o značaju već pokrenutog istraživanja i proučavanja arhivske građe koja sadrži značajne podatke o istoriji Crne Gore, a nalazi se u turskim arhivima i iskazana podrška dvije strane za nastavak saradnje u ovoj oblasti.

Sagovornici su razmotrili mogućnost podrške Turske agencije za saradnju i koordinaciju ”Tika” osnivanju kreativnih habova u Baru i Podgorici, ali i drugim aktivnostima koje Ministarstvo realizuje u oblasti kreativnih industrija.

Ambasadorka Ozan je istakla da su odnosi Crne Gore i Republike Turske u oblasti kulture dobri i navela da ce u toku svog mandata u Crnoj Gori dati svoj doprinos njihovom daljem snaženju.

Send this to a friend