Kultura Muralima će biti oplemenjene dvije lokacije u Herceg Novom

Street art festival u Herceg Novom od 9. do 13. septembra

Muralima će biti oplemenjene dvije lokacije u Herceg Novom tokom ovogodišnjeg izdanja Street art festivala, koji će trajati od 09. do 13. septembra. Pored toga, očekuju nas radionice 3D slikanja i koncert američkog benda Break of Reality na tvrđavi Forte Mare.

Likovna, umjetnička rješenja izabrana na javnom konkursu za predlog murala biće oslikana u Risanskoj ulici i na Šetalištu Pet Danica, na dnu Stepeništa Danice Tomašević.

Prvu nagradu na konkursu osvojili su učenici Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Marko Petričević i Maša Laković, čiji rad će biti oslikan u Risanskoj ulici. Motiv stare mape preko koje se preklapaju crteži plovila crvenom bojom svojom jednostavnom izvedbom, jasnio definisanim linijama (crvenim i plavim) nenametljivo se uklapa u ambijent i prostor gdje će prolaznika svojom prisutnošću podsjećati na vječni spoj čovjeka, barke i mora, ocijenio je stručni žiri u sastavu Anita Šimić, Vuk Čvoro i Nikola Ćurčin.

U Risanskoj će bili oslikan mural Milivoja Kostića pod nazivom “Tu i tamo“, koji svojim osebujnim koloritom – snažnim crvenim , žutim i plavim tonovima kroz izraženu likovnost i trodimenzionalni efekat, oslikava čarobni i bajkoviti svijet “riba” i na taj način se motivski uklapa u niz murala morskih motiva.

Radionice za osnovce na temu 3D umjetnosti biće organizovane 10. septembra od 10 časova u školama „Dašo Pavičić“ na Toploj i „Ilija Kišić“ u Zelenici. Sa djecom će raditi autor jednog od murala Milivoje Kostić, profesor likovnih umjetnosti koji je prepoznat kao prvi profesionalni 3D street art umjetnik u Srbiji, osnivač umjetničkih grupa, autor umjetničkih i psihosocijalnih radionica za mlade.

Koncert američkog sastava „Break of reality“ zakazan je za 12. septembar u 20 časova, na tvrđavi Forte Mare. Ovaj program realizuje se u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori. Ulaz je besplatan.

Organizator Street art festivala je Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi. Cilj festivala je oplemenjivanje javnih prostora i promocija grada kao mjesta ugodnog življenja, uz istovremenu afirmaciju savremenih formi umjetnosti.

Američki ambasadori muzike na tvrđavi Forte Mare

Bend Break of Reality važi za jedan od prvih alt-klasičnih kamernih ansambala u svijetu. Njihov svojstven i prepoznatljivi cello-rock zvuk je nešto što je uspjelo objediniti slušaoce klasične, rock i svjetske muzike, a 2015. godine američki Stejt dipartment ih je postavio za ambasadore muzike.

Osnovan 2003. u prestižnoj Istmanovoj školi muzike (Eastman School of Music) u Ročesteru u Njujorku, bend Break of Reality doživio je milione slušalaca putem platformi kao što su Spotify i Pandora Radio, dok je njihova muzička obrada špice TV serije Game of Thrones (Igra prijestola) doživjela preko 20 miliona pregleda na YouTube-u.

Bend je objavio četiri LP albuma: The Sound Between (Zvuk između, 2006), Spectrum of the Sky (Spektar neba, 2009), Covers (Obrade, 2012) i Ten (Deset, 2014). Njihova muzika se vrti na većem broju radio stanica, televizija i internet mjesta, poput: NPR, PBS, Dateline NBC, Yahoo Music i Huffington Post.

Osim što izvode nastupe i snimaju muziku, Break of Reality putem muzike učestvuje u inicijativama vezanim za procese edukacije. Grupa je posjetila na stotine javnih škola širom svijeta, nastupajući zajedno sa studentima muzike i podstičući ih da razmišljaju drugačije. Bend je takođe i osmislio DIY seriju predavanja, sa ciljem da klasičnim muzičarima u usponu pruži praktična i realna znanja iz oblasti muzičkog biznisa.

 

Send this to a friend