Kultura

Sud u Varšavi ukinuo zabranu demonstracija protiv Frljićeve predstave

Oliver Frljić

Sud u Varšavi ukinuo je zabranu petodnevnih demonstracija poljskih desničarskih ekstremista i ultrakatolika i opsadu Teatra povšehnog u Varšavi od 27. maja do 1. juna povodom kontroverzne predstave “Izopštenje” (Klątwa) hrvatskog režisera Olivera Frljića, uz javne molitve Devici Mariji kraljici Poljske za kraj sablazni i jeresi.

Oko 2.000 radikala iz Narodnog radikalnog bloka i ultrakatoličke Svepoljske omladine dobili su tako dozvolu da pet dana opsjedaju zgradu pozorišta pošto je sud ocijenio da bi zabrana značila gaženje njihovog ustavnog prava na okupljanje, a sudija je samo apelovao da demonstracije budu mirne.

Gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevic Valc i šefica biroa za bezbjednost i upravljanje krizama Varšave Eva Gavron okupljanje su zabranile zato što bi se pretvorilo u opsadu pozorišta pošto organizatori ne kriju da žele da sa oko 2.000 ljudi blokiraju prilaze i ulaz u zgradu.

Prethodni protest ekstremista 21. aprila morala je da rastjera policija i prokrči gledaocima “Izopštenja” put u salu silom, zato što je nekoliko desetina ekstremista napravilo živi zid da ih ne pusti unutra, a bacali su i petarde i dimovnjače.

“To je odluka suda i mi ćemo je poštovati. Nadamo se da će demonstracije biti mirne”, kazao je juče portparol Varšave Bartlomjej Milčarčik.”

Izopštenje”, izvedeno premijerno 18. februara, konzervativne poljske vlasti, uticajna Poljska katolička crkva i dio Poljaka protumačili su kao svetogrđe, jeres, vrijeđanje vjerskih osećanja i nacionalnog dostojanstva Poljaka zbog scena oralnog seksa sa lutkom voljenog poljskog pape Jovana Pavla II sa napisom “zaštitnik pedofila” a poljsko tužilaštvo pokrenulo je protiv režisera i ansambla istragu.

Frljić, čije su predstave i ranije izazivale u Poljskoj kontroverze, “Izopštenje” je osmislio na osnovu tekstova poljskog slikara i pjesnika Stanjislava Vispjanjskog, a Teatar povšehni postavio kao pokušaj da provjeri koliko je uopšte moguće u Poljskoj osporiti neraskidivo jedinstvo crkve i države i pružiti otpor tome da odluke klera i Poljske katoličke crkve rukovode odlukama svetovnih institucija i upliću se u živote pojedinaca koji čak i nijesu katolički vjernici.

Send this to a friend