Kultura

Sve jača kulturna saradnja između Crne Gore i Republike Turske

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Turske u Crnoj Gori, Serhata Galipa.

Prilikom posjete Bogdanović je ocijenio veoma uspješnom saradnju koju su ostvarile Crna Gora i Republika Turska, na polju kulture, naglasivši potrebu za daljim unapređenjem tradicionalno dobrih odnosa dvije države.

Ministar je takođe naglasio da je tokom nedavnog susreta sa ministrom kulture i turizma Republike Turske Mehmetom Nuri Ersojem dogovoreno potpisivanje Sporazuma o kulturnoj saradnji između dvije države, zajedno sa konkretnim Programom za implementaciju zajedničkih aktivnosti, te da je uvjeren da će novoimenovani ambasador Republike Turske snažno doprinijeti realizaciji pomenutih ideja.

Potpisivanje ovog Sporazuma između Vlada Crne Gore i Republike Turske u oblasti kulture, po riječima Bogdanovića, doprinijeće institucionalnoj saradnji u svim oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva i zaštite i očuvanja kulturne baštine, prevashodno kroz procese razmjene znanja i iskustava kulturnih stvaralaca.

Ambasador Galip je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje sa Ministarstvom kulture, posebno naglašavajući značaj razvojnih projekata koje je Agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) sprovela sa crnogorskim institucijama, od kojih su najznačajniji restauracija Sahat kule u Podgorici i Ali Pašinog hamama u Ulcinju.

Sagovornici su se složili da je znanje najvredniji resurs, te naglasili potrebu za jačanjem saradnje između crnogorskih i turskih univerziteta, na polju edukacije kadrova iz različitih oblasti, s akcentom na umjetničkim programima i fakultetima.

Postignut je visok stepen usaglašenosti oko postojanja prostora za dalje unapređenje saradnje, posebno u oblasti kreativnih industrija, imajući u vidu projekte Ministarstva kulture za stvaranje kreativnih habova u Kotoru i Baru, koji će predstavljati prostor za razmjenu iskustava između umjetnika različitih profila, ali i sve značajnije oblasti društvenog djelovanja kakav je kulturni turizam.

Bogdanović i ambasador Galip izrazili su zadovoljstvo u pogledu zajedničkih ideja i ciljeva u oblasti kulture koje vode ka snaženju bilateralne saradnje naših zemalja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kokolo okolo
Gost
kokolo okolo

Što se toga tiče, kultura nam je ista. Dokaz: Martinići, Bijele poljane, Carev laz, Vučji do… I mnoga kulturna dešavanja ove dvije strane.

Send this to a friend