Kultura

Svjetski festival poezije Eminesku – Njegoš da postane tradicionalan

Glavni grad podržava ideju da svjetski festival poezije “Eminesku – Njegoš” koji počinje večeras u Podgorici postane tradicionalan, istaknuto je danas na sastanku gradonačelnika Podgorice dr Ivana Vukovića sa učesnicima i organizatorima festivala.

Gradonačelnik je naglasio da je namjera nove gradske uprave intrenacionalizacija Podgorice, između ostalog, i organizovanjem velikog broja kulturnih događaja međunarodnog karaktera.

Festival nosi ime istaknutog rumunskog pisca Mihaila Emineskua i to je, prema riječima akademika Sretena Perovića u čiju čast je festival i organizovan, najprestižniji pjesnički festival u Evropi.

Zahvaljući inicijativi prof. dr Jana Deakoneskua, koji je i organizator Svjetskog festivala poezije “Mihail Eminesku” koji tradicionalno okuplja ugledne književnike u Krajovi i svake godine objavljuje značajnu antologiju pjesništva, ove godine se festival održava u Podgorici pod imenom “Eminesku-Njegoš”, rekao je akademik Perović.

“Akademik Deakonesku je promoter prijateljstva Crne Gore i Rumunije i crnogorske i rumunske kulture. Poznati rumunski književnik i autor koji je prevođen na mnoge svjetske jezike je član DANU-a,” rečeno je na sastanku.

Akademik Deakonskeu je uručio gradonačelniku Podgorice Povelju “Mihail Eminesku”, a Vinćenco Bjanki, jedna od najvećih vajara modernog vremena, skultpuru prijateljsva.

Podsjećamo da je festival “Eminesku-Njegoš” inicirao u čast akademika Sretena Perovića, rumunski pjesnik i kulturolog Jon Deakonesku, predsjednik Internacionalne akademije “Mihail Eminesku” i istoimenog Evropskog fonda i počasni član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Festivalska publika će u sklopu pjesničke manifestacije biti u prilici da se bliže upozna sa Perovićevim, ali i stvalalaštvom više od 20 gostiju premijernog izdanja.

Gosti festivala su Atila Balaš iz Slovačke, Ataol Berhamoglu iz Turske, Dmitro Čistjak i Oleksander Korotko iz Ukrajine, Nikolae Dabija iz Moldavije, Jon Deakonesku iz Rumunije, Laura Garavalja iz Italije, Mend Ojo Gombojav iz Mongolije, Mihael Harlov iz Novog Zelanda, Jeton Keljmendi i Ljuljzim Tafa sa Kosova, Anatolij Kudrijavitski iz Irske, Ismail Mamad iz Azerbejdžana, Vladimir Niaklijev iz Bjelorusije, Rade Siljan iz Makedonije i Juri Talvet iz Estonije.

Send this to a friend