Kultura

Tito je volio stripove

Josip Broz Tito

U Njemačkoj znaju za stripove iz Francuske, Belgije ili Sjedinjenih Američkih Država. A šta je sa stripovima sa Balkana? Tamošnja scena prilično je razvijena. Zato je jedna izložba koja je u toku u Berlinu, za mnoge u Njemačkoj pravo otkriće.

Oduševljene obožavatelje Marvelovog univerzuma trebalo bi unaprijed upozoriti: na ovoj izložbi nema superheroja. Umjesto toga, u Berlinskom muzeju evropskih kultura trenutno se mogu vidjeti anti-heroji. Recimo „Lavanderman“, junak od lavande koji se bori protiv bande na ostrvu Hvaru, hrvatskog strip-umjetnika Vanča Repca. Lavanderman je čovjek sa ljubičastim mišićima koji iz lavande crpi magične moći – ali ipak stalno propada. Ili „Horny Dyke“ Helene Janečić, strip u kojem je glavni lik mlada lezbejka.

To nisu stripovi za masovni ukus, to su radovi sa alternativne strip-scene, gdje se ne vodi previše brige o tome šta želi publika. Takva scena postoji odavno u zemljama jugoistočne Evrope, ali je teško izlazila izvan granica tih zemalja. Sa takvom praksom sada žele da prekinu u Berlinu i zato na izložbi „comiXconnection“ predstavljaju stripove umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Srbije, Slovenije i Mađarske.

Ne, sa Balkana ne dolaze samo gastarbajteri

“Kad je riječ o stripu, ljudi gledaju samo prema zapadu“, kaže kustoskinja izložbe Beate Vild. “Na Zapadu postoje sjajni festivali i odatle dolazi novac“. Ali mnogi na tom zapadu ne znaju da se isplati baciti pogled na to šta se radi na Balkanu. “Rasprostranjeno je vjerovanje da iz jugoistočne Evrope dolaze samo gastarbajteri“, dodaje kustoskinja. Zato često nema interesovanja, a ni uvažavanja za umjetnike iz tih zemalja.

Ali postoji još jedan problem kada je u pitanju strip-scena na Balkanu. Čak i u samim tim zemljama mnogi ne znaju šta se događa u susjednim zemljama kada je riječ o stripovima. “To je tako, između ostalog, i zbog različitih jezika“, kaže Beate Vild. Ali i zato što svaka zemlja ima svoju priču. “Tito je, na primjer, volio stripove, tako da se strip-scena u bivšoj Jugoslaviji dobro razvijala“, kaže berlinska kustoskinja.

S druge strane, u Rumuniji su se stripovi pojavili tek nakon pada “Gvozdene zavese“.

Povezivanje autora

Izložba želi da pokaže te razlike, ali istovremeno otkriva i ono što povezuje umjetnike i crtače stripova iz jugoistočne Evrope. Teme kojima se bave su korupcija, populizam ili nasilje u porodici. Upadaju u oči i slični oblici naracije, crtanja i kolorisanja. Da bi takve sličnosti ili kontrasti bili razumljivi posjetiocu, organizatori izložbe kombinuju stripove dva različita umjetnika na jednom izložbenom zidu.

“Nemamo poseban dio za Hrvatsku, Rumuniju ili Srbiju“, objašnjava Beate Vild koncept izložbe. Prije svega se radi o vezama iznad svih nacionalnih granica – odatle i naslov izložbe „comiXconnection“.

“Glavna ideja je umrežavanje.“ Ta ideja, smatra kustoskinja, ne bi trebalo da postoji samo na papiru. Ona bi trebalo da povezuje umjetnike, izdavače i ljubitelje stripova.

Strip-dijalog

Da bi svaki posjetilac razumio izložbu – koja je u međuvremenu gostovala širom jugoistočne Evrope – svi stripovi morali su da budu prevedeni i na jezike tih zemalja. To je rezultiralo sa više od 40 različitih prevoda. Uložen je veliki trud i napor, ali koji kustoskinja vjeruje da se to i više nego isplatio: “Vremenom se među učesnicima u suštini stvorio nekakav zajednički identitet i mnogi smatraju da je sjajno to što su svi zajedno dio ovog projekta.“

Najočitiji izraz te nove povezanosti je zajednički strip: deset umjetnika iz pet različitih zemalja nacrtalo je sve faze izložbe. I taj rad može da se vidi i u Muzeju evropskih kultura u Berlinu, na izložbi koja traje do 1. juna 2020. godine. Berlin je ujedno i posljednja stanica putujuće izložbe – o kojoj se na Balkanu dosta izvještavalo. Crtači kao kreatori stripova nadaju se da će ljubitelji i izdavači stripova na zapadu napokon otkriti alternativni svijet „devete umjetnosti“ u jugoistočnoj Evropi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Draža
Gost
Draža

Tko leti vrijedi, tko ne leti manje vrijedi 🙂

Somi
Gost
Somi

Vele da su ga Zagor zvali

Send this to a friend