Kultura multimedijalni projekat

U Galeriji Art otvorena izložba The Glass Room

Danas je u Galeriji Art, u Vučedolskoj ulici, otvorena izložba pod nazivom „The Glass Room“ – multimedijalni projekat koji istražuje uticaj novih tehnologija na čovjeka. Izložbu je otvorio Vučić Ćetković, direktor JU Muzeji i galerije Podgorice.

Koncept „The Glass Room“ na jedinstven način uvezuje kreativnost, tehnologiju i nauku.

Postavku čini serija video animacija, interaktivnih aplikacija na tabletima i informativnih postera. Ovaj interdisciplinarni projekat nastao je u produkciji art kolektiva „Tactical Tech“ iz Berlina.

Polazeći od činjenice da tehnologija u svakodnevnoj upotrebi (internet, pametni uređaji, aplikacije), dostiže globalne razmjere i inkorporira se u svaki segment našeg života i okruženja, „The Glass Room” ispituje njene uticaje i nastoji ih ublažiti, kroz praktična rješenja za bezbjedan i balansiran odnos sa novim tehnologijama. Postavka na angažovan način tretira pitanja poput konstrukcije online identiteta, tokova ličnih podataka i dezinformacije kao uticajnog činioca u virtuelnom svijetu.

„The Glass Room“ projekat otpočeo je 2016. godine, kao dio kolektivne izložbe u berlinskom kulturnom centru “Haus der Kulturen der Welt”. Od tada se ovaj inovativni koncept razvija i unaprjeđuje novim interaktivnim sadržajima. „Staklena soba“ je u svojim različitim verzijama prikazivana u mnogim svjetskim galerijama, od San Franciska i Njujorka, preko Londona, do Hong-Konga i Seula.

Misija kolektiva „Tactical Tech“ je pokretanje održivih promjena na relaciji čovjek – tehnologija, kroz podsticaj privatnosti u sajber svijetu, zaštitu ličnih podataka, i kreativnu upotrebu tehnologije.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 26. marta 2021. godine.

Send this to a friend