Kultura

U Kamernom teatru 55 upečatljiv aplauz za predstavu Sin

Kraljevsko pozorište Zetski dom predstavilo se sarajevskoj publici u okviru festivala „Dani Jurislava Korenića“ koji se održava u Kamernom teatru 55 u Sarajevu. Izvedena je predstava „Sin“, u režiji Mirka Radonjića, nastala po tekstu Mirjane Medojević. Tako je petu noć festivala obilježila priča čiji se tekst ne bavi samim ratom već svim onim što ljudima ostane nakon rata- priča koja je u Sarajevu, kome se i dogodio višegodišnji ratni pakao, morala dobiti reakcije iz gledališta. Anasmbl predstave „Sin“: Srđana Grahovca, Mariju Đurić i Omara Bajramspahića, publika je nagradila aplauzom.

“Gledali smo predstavu koja bi trebala biti školska lektira. Zato što govori o svima nama, razbija predrasude o drugima sa kojima živimo. To je najveća tragedija koju doživljavamo, živiš sa nekim, znaš ga, voliš ga, a imaš predsrasude u odnosu na njega. Predstva Sin mijenja način na koji ljudi razmišljaju o tom odvratnom ratu iz ’90, o tome kako mi danas treba da živimo. Neka me prozovu komunistom, ali smatram da je bratstvo i jedinstvo jedini način. Vjera je intimna stvar. Ne treba stavljati znak jednakosti sa nacijom. Ko sam ja, Crnogorac, Bosanac ili Srbin- to je moja odluka. Ova predstava govori o apsurdnosti rata, gubljenja života“, kazao je nakon izvođenja poznati sarajevski glumac Moamer Kasumović.

“Sve ovo je jako teško, glumci su znalački iznijeli predstavu, zaslužuju nagradu. To se na kraju i vidjelo , nadam se da ste zabilježili aplauz publike, jer šta na kraju ostaje osim aplauz kao najbolja potvrda. Mislim da ova predstava treba da se igra, ne znam da li se kod vas postavlja to pitanje, ali mislim da treba. Čovjek ipak treba da se stidi svojih ružnih postupaka, to je Srđan odlično odigrao večeras. Srećna sam što sam vidjela vašu predstavu, a onda sam i tužna jer me vratila mojim bolima“, kazala je Izeta Devadžić, suflerka iz Narodnog pozorišta Tuzla.

“Čast mi je večaras vidjeti pozorište iz mog Cetinja. Ova predstava je ostavila jako dobar utisak. Ovo je ozbiljna tema, priča o ratu i njegovim posljedicama, međutim glumci su je uspjeli donijeti na jedan komičan način, izazvavši pomiješane emocije straha, sreće , tuge i nostalgije za vremenima koja su prošla, a opet ostavljaju dubok trag. Publika se smijala, plakala, disala sa ovo troje glumaca. Frenetičnim aplauzom ispratili su komad Zetskog doma. Srđan je ekspresivno i snažno prikazao ulogu oca, ratnog zločinca, uspijevši da naglasi značaj kolektivne odgovornosti. To nisu svijetle tačke naše istorije, ali ih ne treba zaboraviti. Mora se živjeti u miru i slozi, ova predstava je o tome govorila“, rekao je Đorđe Radulović, Cetinjanin koji studira u Sarajevu.

Festival “Dani Jurislava Korenića”, pokrenut u čast osnivača Kamernog teatra 55, Pozorišta mladih Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Ovo je njegovo treće izdanje koje se održava od 7. do 14. Decembra. U ovim danima, kako navodi sarajevska štampa, „Festival okuplja najznačajnija pozorišta iz zemalja bivše Jugoslavije“, a na njegovom repertoaru su: “Mi djeca s kolodvora ZOO” Narodnog pozorišta Tuzla, “Čelične magnolije” (Gedališče Koper/SNG Nova Gorica), “Gnijezdo” (Hrvatsko narodno kazališta u Mostaru), “Srce veće od ruku” (Gavella), “Samoubica” (Narodno pozorište Sombor ) “Sin” (Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju), “Tri sestre” (Kamerni teatar 55) “Malo blago” (Gradsko pozorište “Jazavac” Banja Luka).

Festival će biti zatvoren 14. decembra dodjelom nagrada. Žirijem za dodjelu nagrada predsjedavati će Dževad Karahasan, dok će članovi biti Snježana Bogićević, Matija Bošnjak, Boris Lalić, Leila Kurbegović, Larisa Sarajlić-Ramović i Josip Muselimović.

Send this to a friend