Kultura prije 106 godina rođen narodni heroj Budo Tomović

U KIC-u obilježili Dan Buda Tomovića

Tradicija obilježavanja 21. septembra, dana kada je prije 106 godina rođen narodni heroj Budo Tomović nastavljena je i ove godine, a umjesto najavljene umjetničke akademije zbog okolnosti u kojima živimo, zaposleni su juče položili cvijeće na njegovu bistu.

Podsjetimo da Kulturno – informativni centar već 55 godina nosi ime ovog velikog revolucionara i istaknutog humaniste. Uz poštovanje važećih mjera NKT-a, cvijeće su položili zaposleni u KIC-u na čelu sa direktoricom Snežanom Burzan Vuksanović.

Direktorica je podsjetila na nemjerljivi doprinos koji je Budo Tomović dao u borbi za slobodarsku i antifašističku ideju, i kao intelektualac, advokat, pjesnik, kosmopolita, a posebno kroz njegovo zalaganje kao prvog predratnog predsjednika Crnogorske narodne omladine.

“Ponosni smo što najvažnije podgoričko kulturno zdanje, nosi ime velikana Buda Tomovića. I nekadašnji Dom omladine, ali i današnji KIC, čuvaju brižno uspomenu na njegov lik i djelo, sa željom da i mlađe generacije pamte i uče što više o ljudima poput njega, koji su neprolazni heroji i tadašnjeg i današnjeg vremena”, istakla je Burzan Vuksanović.

Ona je dodala i da će u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom obilježavanje 55 godina postojanja i rada “srca kulture grada” biti odloženo za sljedeću godinu.

Send this to a friend