Kultura

U Kraljevskom pozorištu počele probe za novu predstavu Balkan boys

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom počele su probe za predstavu “Balkan boys”, koja predstavlja dio međunarodnog ADNICH projekta i koncepta Art Geto. Predstava nastaje po motivima teksta “Ladies Night” Antony Mekkartena i Stivena Sinklera, kao i filmskog scenarija “The Full Monty” Stivena Bofoja.

Adaptaciju i režiju potpisuje Siniša Evtimov (Sjeverna Makedonija). Ovaj reditelj je od ranih devedesetih aktivan na kulturnoj sceni. Režirao je preko dvadeset pozorišnih predstava, kako u svojoj zemlji, tako i u regionu. U Kraljevskom pozorištu Zetski dom režirao je uspješnu predstavu “Bog masakra”. Međunarodni tim glumaca čine: Atanas Atanasovski i Valentin – Tino Kostadinovski (Sjeverna Makedonija), Peđa Marjanović (Srbija), Mak Čengić (Bosna i Hercegovina), kao i : Julija Milačić Petrović Njegoš, Stevan Vuković, Pavle Prelević i Lara Dragović (Crna Gora). Kostimograf u predstavi je Lina Leković. Premijera je zakazana za 7. avgust , a reprizna izvođenja su na repertoaru 8. 9. i 10. avgusta.

Radno ljeto u Kraljevskom pozorištu- još dvije predstave u najavi

Nakon prethodnog ljeta kada je sezonu otvorila predstava “Pobuna mornara”, u režiji Dijega de Bree, raniji početak pozorišne godine sa ostvarenjem “Balkan boys” ponoviće se i ovoga avgusta. Ipak, ovaj start sezone će u Kraljevskom pozorištu sada biti još intenzivniji, imajući u vidu da ovo radno ljeto uključuje proces stvaranja još dvije predstave: “Razgovori o ljubavi” i “Tri sestre”.

Rad na koprodukciji “Razgovori o ljubavi”, koja predstavlja autorski projekat jednog od najznačajnih reditelja ovih prostora, Jerneja Lorencija, počeo je tokom maja u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani, a biće nastavljen u Zetskom domu od 21. avgusta do 14. septembra 2019. godine, kada će biti premijera u Crnoj Gori. Reprizna igranja ove predstave biće na repertoaru do 18. septembra. U okviru koncepta Art Geto, u predstavi igra međunarodni ansambl: Maruša Majer, Zvezdana Novaković, Janez Škof, Srđan Grahovac, Karmen Bardak, Jelena Laban, Krist Lleshi, Matia Llupa, Barbara Folchitto i Daniele Gaggianesi.

Baš kao i predstava „Balkan boys“, i ova koprodukcija realizuje se u okviru interregionalnog projekta ADNICH (IPA CBC Italija-Albanija-Montenegro), koji se sprovodi u periodu 2018-2020. i bavi se prvenstveno zaštitom i promocijom regiona južnog Jadrana. Projekat ADNICH okuplja pet partnera iz tri pomenute zemlje, a Kraljevsko pozorište Zetski dom je lider.

Još jedno ostvarenje čiji je početak rada planiran za avgust je “Tri sestre”, po tekstu Antona Pavloviča Čehova, a ovu predstavu režiraće istaknuti crnogorski reditelj Branislav Mićunović. Prva faza rada odvijaće se od 9. do 20. avgusta, a nastavak rada na projektu zakazan je za period od 16. septembra do 7. oktobra. Dio ansabla ove predstave biće: Nada Vukčević, Ana Vučković, Julija Milačić, Jelena Laban, Dejan Ivanić, Petar Novaković, Miloš Pejović, Vule Marković, Omar Bajramspahić, Pavle Prelević i Stevan Vuković.

Nakon niza društveno angažovanih predstava, Kraljevsko pozorište upravo ovim ostvarenjima ući će u novi ciklus. Tema će biti ljubav, a njome će se kroz brojne projekte stvaraoci baviti iz raznih uglova, sa različitim fokusima i pristupima.

Send this to a friend