Kultura

U Nacionalnom muzeju Albanije otvorena izložba Portreti Svetog Vladimira Dukljanskog u umjetnosti Balkana

U Nacionalnom muzeju Albanije u Tirani otvorena je izložba Portreti Svetog Vladimira Dukljanskog u umjetnosti Balkana od XVII do XX vijeka. Na otvaranju je govorio Marinko Ćulafić, predsjednik Zajednice Crnogoraca u Albaniji i Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske koji je je otvorio izložbu.

Izložbu čini 50 reprodukcija fresaka i ikona Svetog Vladimira Dukljanskog iz crkava i manastira Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, Grčke i Bugarske.

„Matica crnogorska predano radi na njegovanju kulture sjećanja crnogorskog društva, jer znamo da svijetle poruke iz naše prošlosti imaju smisla i vrijednosti samo ukoliko ih svaka generacija iznova protumači, kritički valorizuje i prihvati kao svoje.

Kult Sv. Vladimira Dukljanskog po svom ekumenskom i internacionalnom karakteru tome na najbolji način doprinosi. Ali, ovaj kult doprinosi boljem razumijevanju i saradnji svih naroda koji ga na bilo koji način baštine. Sveti Vladimir je dobra duhovna spona i pouzdani oslonac na kome je moguće graditi čvrste prijateljske veze između albanskog i crnogorskog naroda, jer svi živimo zajedno i upućeni smo jedni na druge. I svima nam je jednako stalo do zajedničkog dobra, jer su nam i problemi sa kojima se suočavamo u savremenom svijetu više nego slični“, kazao je Dragan Radulović prilikom otvaranja.

Marinko Ćulafić, predsjednik Zajednice Crnogoraca Albanije je naglasio:

“Zajednica Crnogoraca Albanije u okviru realizacije dijela svoga programa koji se tiče afirmacije zajedničkog kulturnog istorijskog i duhovnog nasljeđa albanskog i crnogorskog naroda kao i svih građana Albanije i Crne Gore, danas u Tirani otvara izložbu portreta jednog ekumenskog svetitelja koji je prije više od hiljadu godina vladao tadašnjom državom Dukljom sa obale Skadarskog jezeraKult ovbog svetitelja poštuje se pored Albanije i Crne Gore i u Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj, Svetoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i drugim državama.

“Za nas građane Albanije, pripradnike crnogorske etničke manjine, izuzetno je značajno da afirmišemo i slavimo pripradnike albanskog i crnogorskog naroda, koji su ostavili neizbrisive tragove u oblasti naše kulture, nauke, obrazovanja, jezika, istorije, duhovnosti, folklora, sporta i tradicije. Ovom izložbom otpočinjemo taj proces”.

Za ovu priliku Matica crnogorska je pripremila katalog na crnogorskom i albanskom jeziku koji sadrži sve detalje o istorisjkim prilikama u kojima je vladao dukljanski Knez Vladimir, kao i rasprostranjenost njegovog svetiteljskog kulta.

U manastiru Svetog Vladimira u Elbasanu, istog dana održana je tribina Poštovanje kulta Svetog Vladimira Dukljanskog na Balkanu od 1016. do 2019. godine. Na tribini su govorili Miroljub Orlandić, Povjerenik Matice crnogorske za Makedoniju i mr Ivan Jovović, član Upravnog odbora Matice crnogorske i pomoćnik direktora Uprave za dijasporu Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Djordje
Gost
Djordje

Ilegalan skup.Bez znanja Fondacije Sveti Petar Cetinjski, Narodnog muzeja kao suizdavaca, bez znanja Glavnog urednika.Reklamiraju se ,trose narodne pare, udvaraju se vlasti da vlast vidi da oni nešto rade.O ovome bi trebalo da se pozabavi Ministarstvo kulture i zabrani takve skupove po stranim državana bez uredjene procedure i znanja Ministarstva Kulture.Covjek kada vidi slike reka bi bože kako su ovi… Više »

CG4Nahije
Gost
CG4Nahije

Zar mislite da cete uspjeti i odrzati se lazima. Sve se desava sa Bozjim dopustenjem jer smo mi Crnogorci losi ljudi i za to se i desava sve ovo. Odricemo se svega svetog i predaka nasih koji su bili casni i hrabri ljudi. Toga vise u CG nema. Svi lukavi i lazavi, zlobni i pakosni. Milija laz od istine.

BOT 0.01
Gost
BOT 0.01

Sta ti bi?

SINDON
Gost
SINDON

CGNahije jeste li srpski Srbijanac ili srpski Crnogorac?

Send this to a friend