Kultura

U Podgorici otvoren šesti Internacionalni sajam knjiga

U Podgorici je večeras u Bemax areni otvoren šesti Internacionalni sajam knjiga na kojem će se predstaviti preko pedeset izdavača iz Crne Gore i regiona.

Sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović je otvarajući sajam pozdravila sve prisutne i izrazila veliko zadovoljstvo što uprkos uslovima u kojima se nalazimo ovogodišnje izdanje sajma nije izostalo.

Ona je istakla da nastanak i razvoj ove manifestacije nije moguće razumjeti bez poznavanja socio- kulturnog, istorijskog i političkog konteksta trenutka u kojem je nastajala.

“Želim da istaknem doprinos sajma prezentaciji savremenog crnogorskog stvaralaštva koji već šestu godinu zaredom okuplja i prezentuje crnogorske izdavače i pisce, regionalne i inostrane izdavače i autore, doprinoseći afirmaciji crnogorske i evropske književnosti. Pitanje obrazovanja, kulture i kulturne razmjene je organski povezano sa opštim razvojem društva. Svjesni važnosti kulturno-istorijske saradnje, na sajmu ćemo imati priliku da saznamo o diplomatskim odnosima Crne Gore sa Rumunijom, upoznaćemo mlađu generaciju pisaca, a poseban segment činiće promocije mladih generacija crnogorskih autora. Razgovori će se voditi i sa uglednim imenima iz oblasti književnosti, istorije i kulture“, naglasila je Medigović.

Dragica Milić, direktorica Direktorata za kulturno stvaralaštvo u Ministarstvu kulture istakla je da kulturne manifestacije i festivali u Crnoj Gori predstavljaju značajan i popularan vid promocije i prezentacije stvaralaštva, a ujedno su  i važan podsticaj i model za razvoj i afirmaciju kulture.

“Jedan od mnogobrojnih kulturnih događaja u Crnoj Gori je Internacionalni sajam knjiga koji iz godine u godinu marljivo i posvećeno ostvaruje svoju misiju – afirmaciju književnog stvaralaštva i značaja pisane riječi, ujedno svjedočeći o snažnom doprinosu ove oblasti uspostavljanju i razvijanju dijaloga i razumijevanja, prihvatanju i poštovanju različitosti, kao temelja na kojem počivaju vrijednosti svakog savremenog društva“, naglasila je Milić,

Ona je dodala da ovogodišnje sajamsko izdanje iako u specifičnim okolnostima i uz redukovan program, ipak donosi brojne zanimljive, vrijedne i kvalitetne sadržaje i uspješno nastavlja da sprovodi jedinstvenu misiju pisane riječi.

“U tom kontekstu u naredna četiri dana bićemo u prilici da se upoznamo sa aktuelnim dešavanjima na crnogorskoj književnoj sceni i našim brojnim autorima. Različitost sadržaja koju nam program donosi potvrda je važnosti pisane riječi na ovim prostorima koja bilježi viševjekovni kontinuitet ali i vitalnost i nepresušnost naše književne scene“, zaključila je Milić.

Ona je, u uvjerenju da će ovogodišnja sajamska svečanost inicirati nova nadahnuća, u uovim izazovnim vremenima, organizatorima i učesnicima poželjela uspješne sajamske dane, a posjetiocima da uživaju u ambijentu i susretima sa stvaraocima i njihovim djelima.

Sajam organizuje Glavni grad Podgorica, Sekretarijat za kulturu i sport, uz podršku Ministarstva kulture. Sajam će trajati do 03. oktobra, a radno vrijeme sajma je od 10 sati do 21 čas. Ulaz je slobodan, a Parking servis doo Podgorica za vrijeme trajanja sajma posjetiocima je omogućio besplatan parking prostor u neposrednoj blizini  gradskih bazena.

2

avatar
1000
2
0
0
 
1
Trebaljevo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trebaljevo
Gost
Trebaljevo

Kakvi sekretari takva kultura.
E viva

Trebaljevo
Gost
Trebaljevo

Ima li koja ivanova drugarica da je nije uhljebio
Leleeeee

Send this to a friend