Kultura

U Prirodnjačkom muzeju otvorena izložba Kad priroda priča

U Prirodnjačkom muzeju Crne Gore danas je otvorena izložba “Kad priroda priča”. Događaj je upriličen u sklopu manifestacije Dan i noć muzeja, kojom je obuhvaćeno 13 crnogorskih gradova.

Izložbu je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je istakao kako izložba daje uvid u prirodnu posebnost crnogorskog podneblja.

 

“U najmanju ruku je nerealno da svijet prepozna značaj našeg prirodnog potencijala ako mi sami nijesmo upoznati sa njim do kraja, a prije svega – ako se prema njemu ne odnosimo sa posebnom odgovornošću. Zato Prirodnjački muzej sa svojim zbirkama jeste mjesto koje mora imati jednu od važnijih uloga u procesima informisanja i edukovanja, ali i mjesto koje će svojim programima usmjeravati javno mnjenje ka aktuelnim problemima očuvanja prirodne baštine”, kazao je on.

Direktorica Prirodnjačkog muzeja Lidija Polović kazala je da svaka od zbirki ima prigodnu priču, koja je uvod u beskrajni roman, čija se radnja proteže u bogatu prošlost, sadašnjost i budućnost Crne Gore i ima samo jedan cilj, da prenese poruku da je očuvana priroda važan preduslov moći i prosperiteta države i njene kulture.

Izložba “Kad priroda priča” predstavlja svojevrstan prikaz, kako fosilnih tako i recentnih predstavnika živog svijeta sa područja Crne Gore. Njome je objedinjen materijal iz svih 15 zbirki Prirodnjačkog muzeja, zahvaljujući čemu posjetioci imaju priliku da se. upoznaju sa bogatstvom biodiverziteta i geodiverziteta naše države.

Autori izložbe su Marko Karaman, Snežana Dragićević, Lidija Polović, Natalija Čađenović, Nada Bubanja, Snežana Vuksanović, Goran Ćulafić, Suzana Malidžan, Ilinka Ćetković, Čeda Ivanović, Andrej Vizi, Vera Biberdžić, Katarina Burzanović, Branka Tomović i Dubravka Bešić.

U okviru manifestacije Dan i noć muzeja, širom Crne Gore traje više od 35 različitih programa, koje, u saradnji sa Ministarstvom kulture, realizuje 17 nacionalnih i lokalnih javnih ustanova kulture.

 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emir
Gost
Emir

Lijepo je viđeti nove sadržaje iz oblasti kulture.

Jovana
Gost
Jovana

Prirodnjački muzeji su svuda u Evropi ozbiljne građevine na najboljim lokacijama. Uzmite samo primjer Beča. Ovi naši nemaju ni zgradu za izložbe nego se potucaju po iznajmljenim prostorima. U svakom slučaju, svaka čast za izložbu, dako se neko sjeti da je potrebno podržati muzej I izgraditi zgradu, pa to ne mora biti kao u Beču, nego racionalno u skladu sa… Više »

Boris
Gost
Boris

Svakoj ozbiljnoj državi kultura je jedan od prioriteta, jer se kroz nju ispoljava nacionalni identitet. Ministarstvo I Vlada treba da podrže ovakve projekte.

Jana
Gost
Jana

Treba podržati ustanove kulture, vidi se da tu ima entuzijazma. Ovo je dobar primjer.

Učo
Gost
Učo

Super je da se neko sjetio i ove naše djece da nam omogući da ih negdje povedemo da vide nešto o svojoj zemlji i o prirodi.

Goran
Gost
Goran

Bogu fala da se nešto ovako napravi.

Mirko
Gost
Mirko

Odlično, baš odlično, za svaku pohvalu.

Marija
Gost
Marija

Bila sam danas na otvaranju….stavrno sjajno….moja preporuka za sve koji su u Podgorici

Pero
Gost
Pero

Svaka cast, fenomenalno izgleda, konacno smo dobili nesto sto valja!

Jovo
Gost
Jovo

Mogli ste više slika staviti.

Igor
Gost
Igor

Fino.

Stanko
Gost
Stanko

Interesantno djeluje.

Draško
Gost
Draško

Nažalost za kulturu se nikad nema vremena ni novca. To je naša zbilja. Sve se svede na neki entuzijazam. Ali da ne crnjačim, jer izložba djeluje baš dobro, reprezentativno.

Danijela
Gost
Danijela

Djeca u Podgorici nemaju priliku ovako što vidjeti. Nema ni zoo vrta. Tako da sigurno da su ovakve izložbe pravo osvježenje.

Miki
Gost
Miki

Za svaku pohvalu.

Ekolog
Gost
Ekolog

Ovakve programe treba podržati, đeca treba da poznaju svoje prirodno okruženje, da čuvaju prirodu, da nauče da žive sa njom, a ne da sve uništavaju.

Ana
Gost
Ana

Lijepo, baš lijepo.

Kulturni
Gost
Kulturni

Konačno neka lijepa vijest, da odmorimo od politike i bavimo se nekim lijepim stvarima, vratimo se prirodi i kulturi.

Kemo
Gost
Kemo

Bogu fala da su nešto ovako napravili, da imamo đe đecu povesti da vide nešto.

Bojana
Gost
Bojana

Đe je ovaj prostor? Ovako na videu izgleda fantastično.

Milica
Gost
Milica

Ovo vrijedi pogledati.

Dragan
Gost
Dragan

Djeluje baš lijepo i savremeno.

Miloš
Gost
Miloš

Šteta da Prirodnjački muzej nema svoju zgradu kao svuda u svijetu. Ali i ovo je nešto.

Dijana
Gost
Dijana

Aj sa srećom da se u Podgorici ovako nešto napravi.

Ivica Pg
Gost
Ivica Pg

Baš lijepo izgleda izložba, konačno nešto i za djecu da se napravi, edukativnog karaktera, da ne bulje samo u mobilne.

Dejo
Gost
Dejo

Vala baš, ođe imaju šta da vide, da ih čovjek malo makne od TV i tableta.

Marko
Gost
Marko

Ovo izgleda vrhunski.

Send this to a friend