Kultura

U Sarajevu održana komemoracija Veljku Bulajiću: Ostao je dosljedan pripovjedač antifašizma

Foto: Anadolija

Veljko Bulajić nakon raspada Jugoslavije nije izdao svoje ideale za razliku od nekih drugih režisera iz istog perioda i ostao je dosljedan kao veliki pripovjedač antifašizma, istaknuto je danas na komemoraciji u Sarajevu za tog jugoslovenskog filmskog režisera.

Dekan Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Faruk Lončarević, izjavio je da je Bulajić odigrao jednu od presudnih uloga jer je zahvaljujući njegova četiri filma iz velikog opusa – “Kozara”, “Vlak bez voznog reda”, “Veliki transport” i “Bitka na Neretvi” – pokazao da Jugoslavija osim razvijene umjetničke kinematografije može imati i pravu filmsku industriju.

Baratao umjetničkom kinematografijom

“On je fantastično baratao i umjetničkom kinematografijom i filmskom industrijom o čemu najbolje govori da je njegove filmove pogledalo 500 miliona ljudi”, rekao je Lončarević.

Dodao je da je Bulajić filmovima “Uzavreli grad”, “Pogled u zjenicu sunca” i “Veliki napon” pokazao da osim što je vrlo sposoban režiser, organizator i producent takođe i fantastičan autor.

Lončarević je istakao da je Bulajić ostavio nevjerovatan pečat u kinematografiji, iako je napravio svega 10 filmova što za prosjek jugoslovenskih režisera nije bilo puno.

U sklopu komemoracije prikazana je restaurirana verzija Bulajićvog klasika “Bitka na Neretvi” iz 1969., najskupljeg filma snimljenog na ovim prostorima.

Sahranjen u Zagrebu

Veljko Bulajić je preminuo 2. aprila u 97. godini nakon kratke bolesti, a sahranjen je 9. aprila u Zagrebu, na groblju Mirogoj.

Filmsku režiju diplomirao je u Centro Sperimentale u Rimu 1959., a asistirao velikim rediteljima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica nakon čega se vratio u Jugoslaviju.

Dobitnik je nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Monte Carlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i New Delhiju, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike Cidalc, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valjadolidu i brojnih drugih priznanja.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
FangioIzabela
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fangio
Gost
Fangio

Neka ti je vjecna slava

Izabela
Gost
Izabela

Lijepo, živjele mi Sarajlije. 🙂

Send this to a friend