Kultura Sve produktivnija saradnja dvije države

U Sofiji otvorena izložba Crnogorsko ćirilsko štamparstvo

Ministri kulture Crne Gore i Bugarske Aleksandar Bogdanović i Boil Banov otvorili su danas u Sofiji izložbu Crnogorsko ćirilsko štamparstvo, koju je u saradnji sa Bugarskom akademijom nauka priredila Matica crnogorska.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, izložba je priređena u Nacionalnoj biblioteci Bugarske „Sveti Ćirilo i Metodije“ i to povodom 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika, te 500 godina od štampanja prvih knjiga Božidara Vukovića Podgoričanina – Psaltira i Služabnika.

Bogdanović je kazao je da izložba nudi uvid u početke velikog civilizacijskog dostignuća, koji je izveden prelaskom sa rukopisnog na štampani tekst – što se u Crnoj Gori dogodilo svega 40 godina nakon Gutenbergovih prekretničkih poduhvata.

“U tadašnjoj Crnoj Gori, u prostoru u kojem su se doticale kulture Istoka i Zapada, jedan vladar male države izložene velikim iskušenjima, prepoznao je ono što mnogi njegovi savremenici koji su vladali većim i naprednijim prostorima, nijesu umjeli prepoznati. Začinjući štamparstvo među južnim Slovenima, Đurađ Crnojević je na ove naše prostore prenio ono što će Viktor Igo nazvati „majkom svih revolucija“, jer – kako će ovaj veliki pisac reći – „u obliku štampe misao je vječnija no ikad“. Nije pretjerano reći da se Oktoih prvoglasnik na jedan osoben način nadovezao na prve početke slovenske pismenosti, zadržavajući duh crnogorskog prostora, njegovu istorijsku specifičnost i autentičnost. On predstavlja važno svjedočanstvo o religioznom i političkom životu crnogorske države u doba Crnojevića i vitalni je dodatak istorijatu relacija između slovenskih naroda tog vremena”, naglasio je ministar.

 

Banov je rekao da čvrsto uspostavljeno partnerstvo Bugarske i Crne Gore na polju kulture već daje zapažene rezultate, a da je plod tih aktivnosti i izložba u Sofiji. On je dodao i da vjeruje da saradnja Bugarske akademije nauka sa Maticom crnogorskom treba da predstavlja primjer i drugim institucijama kulture iz dvije države.

“Izložba posvećena crnogorskom ćiriličnom štamparstvu, zapravo, još je jedan od brojnih primjera uspjeha našeg zajedničkog rada. Ovaj događaj, ujedno, izraz je velike želje Bugarske akademije nauka i umjetnosti da ojača saradnju sa Maticom crnogorskom, a ja vjerujem kako će taj proces biti nastavljen i to štampanjem cetinjskog Psaltira s posledovanjem, koji je prvi put objavljen 1495. godine”, kazao je bugarski ministar.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Bugarske akademije nauka, akademik Julian Revalski, koji je istakao da crnogorsko ćirilično štamparstvo daje značajan doprinos razvoju kulture šireg područja Balkana, naglašavajući da štamparska tradicija koja se u Crnoj Gori baštini vjekovima predstavlja dobru osnovu za dalje unaprijeđenje saradnje između Crne Gore i Bugarske.

Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović naglasio je kako Matica crnogorska predano radi na njegovanju kulture sjećanja crnogorske nacije i društva, jer znamo da poruke iz naše prošlosti imaju smisla i vrijednosti samo ukoliko ih svaka generacija iznova protumači, kritički valorizuje i prihvati kao svoje.

“Matica crnogorska je uspostavila saradnju sa eminentnim institucijama nauke i kulture u Bugarskoj: Naučnim arhivom Bugarske akademije nauka, Nacionalnom bibliotekom ”Sveti Ćirilo i Metodije” i Centrom za slovensko-vizantijska proučavanja “Ivan Dujčev” iz Sofije. Kod svih smo nailazili na prijateljsku podršku i spremnost da nam otvore bibliotečke fondove i omoguće prikupljanje materijala za ovu izložbu”, rekao je Radulović.

Na izložbi su predstavljena 24 bogato ilustrovana panoa, a postavka je rađena na crnogorskom i engleskom jeziku. Materijal za izložbu prikupljen je u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji, a cjelokupan projekat dobio je veliku podršku Ambasade Crne Gore u Sofiji i Ambasade Bugarske u Podgorici.

Današnja izložba, ujedno, predstavlja dio programa obilježavanja 150 godina postojanja Bugarske akademije nauka. Tim povodom, Bogdanović je razgovarao sa predsjednikom te institucije Julianom Revalskim.

“Tokom susreta, govoreno je o mogućnostima buduće međuinstitucionalne saradnje između Crne Gore i Bugarske, pri čemu je ministar iskazao zahvalnost gospodinu Revalskom na podršci u organizaciji izložbe i težnji da ta postavka bude predstavljena bugarskoj publici”, ističu u Minsitarstvu kulture.

Izložbi je prethodilo potpisivanje Sporazuma o saradnji između Matice crnogorske i Nacionalnog arhiva Bugarske akademije nauka, kojem su prisustvovali Bogdanović, ambasadorka Crne Gore u Bugarskoj Snežana Radović i ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Maglena Plugčijeva.

Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture, a njenom otvaranju je prisustvovao predsjednik CANU akademik Dragan Vukčević, kao i brojni gosti iz Crne Gore i Bugarske.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ana
Gost
Ana

Sta je sve spreman Bogdanovic da uradi I koliko novca da petrosi I sve za dva Instagram posta!
Prezivi kulturu!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Bogdanovicu Srbendo!

Dule
Gost
Dule

Bogdanovic se okrece cirilici I srpstvu .NE mogu dps CLANOVI da zaborave prve korake

Baranin
Gost
Baranin

Nije cirilica nego azbuka!!!!!!!!!!!!!!!!!

xxy
Gost
xxy

Nije mi jasno cirilica se izbaca iz svih drzavnih dokumenata natpisa itd iako je i dalje po Ustavu a Ministar Kulture se hvali Cirilicnom Stamparijom.

Maja
Gost
Maja

Opet CG kultura u nekom hodniku po svijetu!
Divno je promovisu!

Ana
Gost
Ana

Samo jos modna revija nedostaje!

xxy
Gost
xxy

Na nedavnoj proslavi 525 godina Prve Cirilicne Stamparije medju Juznim Slovenima na Cetinju dje je bila proslava nije bilo niti jedan natpis na Cirilici.
Proslava 400 godina stamparije 1893 na Cetinju bila je proslavljena kao 400 godina Prve Srpske Stamparije.

xxy
Gost
xxy

Ka je dosla prva latinicna stamparija na teritoriji danasnje Crne Gore , mislim za vrijeme SR Crne Gore.

Kotor66
Gost
Kotor66

Tako treba neka svijet zna da se u Cg pise srpski jezik i cirilica, bravo BogdanovICu

Sye
Gost
Sye

A šta bi s ovom vašom istorijskom latinicom? Nema je u CG. Žalosno je kako se sami sebi sprdate i uskačete u usta svakodnevno 😁

Bager
Gost
Bager

Sye, PRVA STAMPANA KNJIGA NA JUZNOSLOVENSKOM PROSTORU, Sye, znas li djr to bjese? U CRNOJ GORI, Sye! U PRIJEYTONICI CIVILIZACIJE BALKANA, svidjelo se tebi i t ojima , ili ne!

ccc
Gost
ccc

Jes ali su je Srbi stamopali, svidjelo se to tebi ili ne

Kotor66
Gost
Kotor66

A ti ostao nepismen hahaha

Send this to a friend