Kultura

“Umir krvi” prikazan u Portugalu

Na upravo završenom Beast Film Festivalu u portugalskom gradu Porto, prikazan je kratkometražni igrani film Senada Šahmanovića “Umir krvi”.

Festival je posvećen prezentaciji istočnoevropskih filmova u Portugalu, a njegov cilj je da predstavi jedinstvenu filmsku scenu koja obiluje svježim i intrigantnim pričama, koje se tiču savremenog društva. Pored prikazivanja filmova, u okviru programa festivala organizuju se i radionice, predavanja i prezentacije. Gosti Festivala iz Crne Gore bili su filmski reditelj Senad Šahmanović i direktor Filmskog centra Crne Gore, Sehad Čekić.

“Umir krvi” prikazan je u glavnoj takmičarskoj selekciji, a nakon prikazivanja filma uslijedio je i razgovor sa autorom. Na sastancima koji su organizovani u okviru festivala predstavljeni su potencijali crnogorske kinematografije, iskazana je inicijativa o intenzivnijem povezivanju dvije kinematografije i kulture, te razmatrani modeli buduće saradnje.

Kratkometražni igrani film “Umir krvi” nastao je po scenariju Stefana Boškovića, a uloge u filmu tumače: Jasna Đuričić, Marko Baćović, Momo Pićurić, Jelena Simić, Emir Ćatović i Miroslav Vujnović. Film je prikazan na festivalima širom svijeta, rađen je u produkciji OR iz Podgorice i Fakulteta dramskih umjetnosti – Cetinje, a podržan je od strane Ministarstva kulture Crne Gore.

 

Send this to a friend