Kultura

Umjetnička djela oblikovala kroz prirodu i pruženu slobodu

Priroda je nešto od čega smo se udaljili, a čemu treba da se vratimo, kako bi ponovo pronašli sebe kazala je autorka izložbe „Kosmički ritmovi“ Milena Mijović Durutović, navodeći da je kroz prirodu i pruženu slobodu oblikovala umjetnička djela.

Izložba „Kosmički ritmovi“ svećano je otvorena sinoć u galeriji „Pizana“, a posjetici će izložena djela imati priliku da pogledaju do 20. jula.

Umjetnica i autorka izložbe, Milena Mijović Durutović, kazala je da joj je motivacija za djela sloboda koju joj pruža priroda i u kojoj je, kako je navela, pronašla svoj umjetnički izraz.

“Priroda je nešto od čega smo se udaljili a čemu treba da se vratimo, kako bi ponovo pronašli sebe i osjećali se dobro. Ja sam kroz prirodu i kroz tu pruženu slobodu oblikovala  umjetnička djela, a opet poštujući te ritmove koji su i meni dali mir i radost“, kazala je Mijović Durutović.

Ona je pojasnila da je izložene slike i objekte radila koristeći posebnu vrstu zemlje i prirodne pigmente, a da je većina njih nastala upravo u prirodi.

“Čini mi se da su se, osim mene, umiješale i druge energije odnosno vjetar, kiša, sunce. Najljepša stvar u tom procesu stvaranja su iznenađenja i situacije koje ne možete da kontrolišete, zbog svih drugih stvari koje utiču na to djelo. Ponekad poželim neku idealnu situaciju ili da ponovim neku idealnu situaciju, što je prosto nemoguće, ali upravo to mi ne dozvoljava da stojim u mjestu“, rekla je Mijović Durutović.

Istoričarka umjetnosti, Petra Duletić, je na svečanom otvaranju izložbe, kazala da su izložene slike i objekti nastali repeticijom i variranjem kombinovanih tehnika na platnu, kojima su, kako je pojasnila, boja, zemlja, slama voda i medijum gradivni elementi.

“U slikarskom i umjetničkom pogledu, snaga ovih slika je monumentalnost izraza, posjeduje sigurnost gesta, uvjerljivost i jednostavnost kompozicijskih rješenja, te uspješno postignuto pojednostavljenje forme, a ponajviše snažni, sugestivni kolorizam. Komplementarnim sučeljavanjima i ekspresivnim uspostavljanjem pojedinih akcenata, ova djela se uzdižu na izuzetnu poetsku razinu“, ocijenila je Duletić.

Ona je navela da nastanak umjetničkih djela obuhvata delikatan odnos upotrijebljenih materijala i prirodnog procesa.

Send this to a friend