Kultura

Ustanovljena regionalna književna nagrada Dragan Radulović

Dragan Radulović

Književna nagrada “Dragan Radulović”, nazvana po najznačajnijem crnogorskom piscu za djecu, ustanovljena je na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada. Za tu odluku glasao je 31 odbornik vladajuće većine, dok opozicija nije učestvovala ni u raspravi, ni tokom glasanja.

Nagrada će, kako je saopšteno na sjednici, biti reginalna i, prema riječima sekretarke za kulturu i sport u Glavnom gradu Ane Medigović, dodjeljivaće se stvaraocima za djecu i mlade.

“Priznanje ‘Dragan Radulović’ afirmiše umjetnički, kulturološki i sociološki značaj književnosti za djecu i mlade. Nagradom se apostrofira i estetski, etički, psihosocijalni i istorijski doprinos. Ustanovljavanjem nagrade kao regionalne, Podgorica i cijela Crna Gora biće vidljivije na mapi značajnih kulturnih dešavanja”, ukazala je Medigović.

Knjiga je, prema riječima odbornika DPS-a Vladimira Vojinovića, u krizi u Crnoj Gori kao nikada do sada.

On je naglasio i da država nije izdvojila ni jedan euro za kulturno stvaralaštvo ove godine.

“Četvoroimeno ministarstvo je poništilo konkurs za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, što je bilo pravo nove uprave. Međutim, odmiče i treći kvartal, a nije raspisan novi konkurs. Nemam u vidu samo one koji se bave stvaralaštvom u crnogorskoj književnosti, već nijedan drugi autor nije dobio podršku u ovoj budžetskoj godini”, rekao je Vojinović.

Odbornici vladajuće većine jednoglasno su usvojili i polugodišnji finansijski izvještaj gradske uprave.

Prema saopštenim podacima, do sada je u Podgorici od 93,4 miliona eura za ovu godinu, potrošeno oko 44 miliona. Govoreći o dugovanju gradske uprave, gradonačelnik Ivan Vuković je precizirao da zaduženje iznosi 26,3 miliona eura.

Prema Vukovićevim riječima, taj novac je isključivo potrošne na razvoj Podgorice, a ne na redovnu potrošnju.

“Od toga, 19 miliona se odnosi na Jugozapadnu obilaznicu, pet miliona na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i jedan milion na ‘Deponiju’. Imamo i još 4,4 miliona eura garancija, od kojih su dva miliona usmjerena na to gradsko preduzeće, dok je 2,5 miliona izdvojeno za investicije ‘Vodovodu i kanalizaciji'”, precizirao je gradonačelnik.

U raspravi o toj tački dnevnog reda učestvovali su predstavnici opozicije. Odbornik Demokrata Janko Krstović ocjenjuje da je otvaranje Jugozapadne obilaznice problematično.

“Plašim se da ćemo doći u situaciju da ponovo otvaramo obilaznicu, jer smo zaboravili da je i bila otvorena. Podgorica dugo čeka i pozorište. Pitanje je kada će biti završeno, iako je obećano tokom ove godine. Iz kapitalnog budžeta je izdvojeno 900 hiljada za scensku opremu, ali je taj iznos dostigao tri miliona”, naveo je Krstović.

Odbornici su se dotakli i državnih finansija, pa je Krstović ukazao da je Crna Gora, od sticanja nezavinosti, na kamate zbog kredita potrošila oko milijardu eura.

On je kritikovao i visoke akcize na gorivo koje su, kako je naglasio, naslijeđene od prethodne vlasti.

Građani, kako tvrdi odbornik DPS-a Andrija Klikovac, plaćaju skuplju hranu i gorivo zbog “podjela fotelja po dubini” nove Vlade.

“Tabele od po 237, 100, 90 i 50 mjesta, polupismeni ljudi sa, da ne kažem kakvim diplomama i bez radnog iskustva, su direktori. Zamjenik direktora u jednom Domu zdravlja je ’98. godište, a nema ni specijalizaciju”, ukazao je Klikovac.

U diskusiju se uključio i odbornik SD-a Boris Mugoša pitajući gdje je potrošeno 250 miliona eura predviđenih za kapitalne projekte u državi, koji su izdvojeni od 750 miliona eura zaduženja iz decembra prošle godine.

Mugoša je kazao i da je u Podgorici primjetna slabija prodaja nepokretnosti.

Takve odluke, kako je rekao, zavise od saglasnosti Vlade.

“Vidjeli smo kako se Vlada ponaša prema Glavnom gradu u ovoj godini. Možda misle da se na taj način obračunavaju sa opozicijom na državnom nivou, ali treba da znaju da se obračunavaju sa građanima Podgorice”, kazao je Mugoša.

Na sjednici koja je traja više sati, vladajuća većina je, bez pristustva opozcije, usvojila i preostalih 15 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Informacija o pripremljenosti ovogodišnje turističke sezone u Podgorici.

Send this to a friend