Kultura IPA projekat

Valorizovati utvrđenje Besac

Ministarstvo kulture je u okviru IPA projekta Hamlet na utvrđenju Besac u Virpazaru organizovalo okrugli sto i radionicu, sa ciljem prezentovanja mogućnosti turističke valorizacije i promocije nematerijalne kulturne baštine područja Skadarskog jezera.

Na događaju su predstavljanji rezultati teritorijalnog mapiranja područja Skadarskog jezera, a učesnici su imali mogućnost da kroz interaktivnu diskusiju daju svoje prijedloge u odnosu na askpekte materijalne i nematerijalne kulturne baštine čija bi valorizacija doprinijela daljoj promociji ovog područja. Bilo je riječi i o razvoju preduzetništva usko povezanog sa tradicionalnim zanatima koji čine jedan od najznačajnijih segmenata nematerijalne kulturne baštine ovog prostora. 

Učesnicima je prestavljen prijedlog kulturne rute za područje Godinja, Virpazara, Karuča i Vranjine, formirane sa ciljem dodatne valorizacije kulturnih potencijala Skadarskog jezera. 

Učesnici događaja bili su predstavnici nacionalnih i lokalnih institucija kulture, turističkih organizacija, opština, a događaju su prisustvovali i privrednici sa područja Skadarskog jezera.  

Projekat HAMLET, realizuje se u okviru Prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora, a baziran je na promociji manje poznatih turističkih destinacija koje baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost. Izabrani lokaliteti u Crnoj Gori koji su obuhvaćeni projektom su prostor Skadarskog jezera i Bihorska oblast, a glavne aktivnosti projekta, koji se realizuje do aprila 2020. godine, odnose se na promociju materijalne i nematerijalne kulturne baštine, posebno tradicionalnih zanata, sa ciljem turističke valorizacije. Ministarstvo kulture na ovom projektu učestvuje kao projektni partner, a Zajednica opština Crne Gore kao pridruženi partner. Glavni partner na projektu je Ministarstvo kulture Albanije, a ostali partneri su Istraživački institut URI iz Albanije, CNA Bari (Zanatska komora) i Puglia Promozione (Regionalna agencija za turizam), dok je Regija Pulja pridruženi partner. Odobreni budžet projekta iznosi 975,800.00 €, od čega je predviđeni budžet Ministarstva kulture 203,260.00 €.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

Svaka cast za besac,al je krajnje vrijeme da se zastiti i valorizuje zabljak crnojevica koji je po svemu vazniji i bogatiji u odnosu na besac

Randevuu
Gost
Randevuu

A bogami ko je poceo da ga kopa, nista od toga. Strucnjak ipo

Send this to a friend