Kultura

Večeras svečano zatvaranje KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Jedanaesti dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji je dio ovogodišnjeg KotorArt festivala obilježili su brojni programi.

U Kulturnom centru “Nikola Đurković” izvedena je predstava Pozorišta mladih iz Srbije, pod nazivom “Lepotica i zver”, po tekstu Stevana Koprivice, a u režiji Miloša Jagodića.

Kao revijalni dio pozorišnog programa, u Kulturnom centru “Nikola Đurković” izvedena je predstava “Emešin san” u produkciji Čako Ferenz i Art’s Harmony Ansambla. Ideju, koncept i režiju potpisuje Cakó Ferenc, a igralis su: Cako Ferenc, Bartha Katalin, Bartha Péter, Lázár György, Nagy Ottó i Piukovics Gábor. Ovaj program realizovan je uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske i Nedjelje mađarske kulture u Crnoj Gori. Jedinstven umjetnički izraz, kreiran od strane Čaka Ferenca, pružio je publici iz Kotora priliku da uživaju u živopisnoj, impresivnoj, pješčanoj animaciji, koja se brzo, poput filma, odvijala uživo pred njom.

Učenici OŠ “Sveti Sava” iz Kruševca, u okviru programa dječijeg scenskog stvaralaštva su izveli predstavu “Kulturociklin”. Kad je u pitanju ovaj dio programa, i Art grupa Montenegro je imala svoj nastup na Ljetnjoj pozornici, pod nazivom “10 godina sa vama”.

Čak dva edukativno-teorijska programa bila su dio jedanaestog festivalskog dana. U Kulturnom centru “Nikola Đurković” organizovani su okrugli stolovi sa temama: “Kotorski festival pozorišta za djecu – mogućnosti razvoja i umrežavanja” i “Nova psihologija uspjeha: Kako učiti djecu da ne odustaju?”, od kojih je druga radionica organizovana u saradnji sa Centrom za uzajamno vaspitanje VidiMe.

Danas, poslednjeg dana festivala očekuje se ekološka zabava “Velika trampa” na Pjaci od kina, u 18h.

Svečano zatvaranje festivala, uručivanje nagrada najboljima i vraćanje ključeva grada odraslima zakazano je za 21h na Ljetnjoj pozornici. U okviru ceremonije zatvaranja 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu biće izvedena predstava “Carevo novo odjelo” Hercegnovskog pozorišta i Herceg Festa, po tekstu Hansa Kristijana Andersena, a u režiji Petra Pejakovića. U predstavi će igrati: Dejan Đonović, Goran Slavić, Miloš Pejović i Slaviša Grubiša.

Send this to a friend