Kultura

Veliki uspjeh đaka “Vasa Pavić”: Petar Balaban jedan od najboljih mladih harmonikaša svijeta

Nakon pobjeda na Međunarodnim takmičenjima u regionu, Petar Balaban, učenik III razreda Srednje škole “Vasa Pavić”, u klasi prof. Ilić Miroslava, ostvario je sjajan rezultat na nedavno održanim najvećim svjetskim harmonikaškim takmičenjima.

Na prestižnom takmičenju Coupe Mondiale u kategoriji juniora, Petar Balaban zauzeo je 4. mjesto.

Coupe Mondiale je vodeće međunarodno takmičenje za najbolje svjetske izvođače na harmonici. Ovaj prestižni muzički događaj u svijetu održava se 76. put pod pokroviteljstvom Međunarodne konfederacije harmonikaša (Confederation Internationale des Accordeonistes), a ove godine bio je u Bjeljini, BiH, poručuju iz škole “Vasa Pavić”.

“Naš učenik Petar Balaban nastupio je u juniorskoj selekciji u kojoj se takmiče učenici do 18 godina. Takmičenje se odvijalo u dvije etape, a u ovoj kategoriji nastupilo je 26 harmonikaša iz 15 zemalja svijeta (Kina, Rusija, Italija, Srbija, Portugal, Kazahstan, Litvanija, Finska, Njemačka, Austrija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Češka, Francuska i Crna Gora). Ovaj uspjeh je još značajniji jer je ovo prvi put da Crna Gora ima predstavnika u ovoj kategoriji”, navodi se u saopštenju.

Na kultnom takmičenju za harmonikaše, 48° Premio Internazionale della Fisarmonica “Citta di Castelfidardo”, Petar je osvojio veliko 2. mjesto.

“U kategoriji je nastupilo 14 učesnika iz 11 zemalja svijeta. Takmičare je ocjenjivao osmočlani žiri svjetskog renomea. Ponosni smo na Petra i njegovog profesora Ilić Miroslava i zahvalni jer je naša škola harmonike u svjetskom vrhu. Snimci nastupa sa takmičenja slušaće se i analizirati širom svijeta”, zaključak je saopštenja.

Send this to a friend