Kultura Plamene zore – 100 godina Komunističke partije Jugoslavije

Virtuelno prikazivanje izložbi Narodnog muzeja

Narodni muzej Crne Gore počeo je virtuelno prikazivanje svojih izložbi koje su bile u postavci prilikom donošenja mjera o zatvaranju muzeja za posjetioce, usljed pandemije korona virusa.

Prva izložba koja se virtuelno može posjetiti je „Plamene zore – 100 godina Komunističke partije Jugoslavije“ u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

Narodni muzej će u narednom periodu javnosti predstaviti virtuelne prezentacije ostalih aktuelnih izložbi – „Juta i zemlja Crnih brda“, „Pečati iz fondova Dvorskog arhiva“, „I bi slovo“, vajara Milivoja – Miška Babovića, posvećenu 500 godina štamparstva Božidara Vukovića i retrospektivnu izložbu Toma Pavićevića. U danima socijalno izolovanog funkcionisanja javnosti će se on-line predstaviti i najznačajniji muzejski eksponati koji se čuvaju u Narodnom muzeju Crne Gore.

Narodni muzej je proteklih dana otvorio svoja vrata za virtuelnu posjetu stalnih postavki, u okviru kampanje „Živimo kulturu #ostanidoma“, koju je Ministarstvo kulture pokrenulo sa ciljem da građanima Crne Gore, u danima socijalno izolovanog funkcionisanja, ponudi kulturne i umjetničke sadržaje onim kanalima komunikacije koji su dostupni iz kuće, poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Kroz virtuelne ture mogu se posjetiti Umjetnički muzej, Muzej kralja Nikole, Njegoševa Biljarda i Arheološka zbirka Istorijskog muzeja, dok će uskoro biti dostupne i virtuelne posjete Etnografskog i Istorijskog muzeja.

Linkovi za virtuelne posjete su:

Umjetnički muzej: https://goo.gl/maps/KjYSU1vDBE1reb9S6

Muzej kralja Nikole: https://goo.gl/maps/myXfUmcB8whxNXen8

Njegoševa Biljarda: https://goo.gl/maps/bE1yRU3QBDFjwapc8

Arheološka zbirka: https://goo.gl/maps/AoAxf757AnUctokBA
 

Send this to a friend