Kultura

Vizionar čije su ideje nametnule nove stilove

Mladi crnogorski reditelj Senad Šahmanović počeo je snimanje dugometražnog dokumentarnog filma „Surogat za Vuda“, koji će se baviti životom i djelom oskarovca Dušana Vukotića.

Film je sufinansiran novcem Ministarstva kulture, koje je autorskom timu, putem javnog konkursa 2016. godine, obezbijedilo 10.000 eura.

U intervjuu za Pobjedu, Šahmanović je objasnio da film nastaje u crnogorsko-hrvatskoj koprodukciji, koju čine „Pro Logic“ iz Podgorice i „Sekvenca“ iz Zagreba. Takođe, u projekat je uključen i Veljko Krulčić, lični prijatelj Vukotića i vlasnik Udruženja „Surogat“ iz Zagreba.

U kojoj je fazi snimanje dokumentarca o Dušanu Vukotiću?

“Sada sam u početnoj fazi. Odradio sam neophodna istraživanja, pregledao arhivske materijale i nakon toga sam ušao u snimanje. Snimio sam jedan dio priče, koji se odnosi na period Dušanovog života u Zagrebu. Takođe sam snimio i dio sa sagovornicima u Zagrebu”.

Kako ste zamislili ovu filmsku priču?

“Pratiću nekoliko segmenata iz njegove biografije, djetinjstvo, profesionalni razvoj, odrastanje. Baviću se i njegovim životnim i profesionalnim putem koji neće biti predstavljen hronološki. U tom smislu, pokušaću da povežem događaje koji su se desili u različitim vremenskim periodima, a imaju nešto zajedničko”.

Da li je, dakle, riječ o klasičnom biografskom dokumentarcu?

“Intencija nije da napravimo klasičan „biopic“ film o biografiji velikog autora. Umjesto toga, kroz potragu za Dušanom Vukotićem želimo da ispričamo i uzbudljivu priču o društvenom paradoksu ovih prostora, koji se ogleda u činjenici da je vrlo lako preći put od društveno omiljenog i na svakom koraku uvaženog oskarovca, do društveno prezrene osobe kojoj je zabranjen ulazak u studio, za čiju je slavu sam ponajviše zaslužan”.

Ko su ljudi koje ćete intervjuisati i hoće li čitav materijal biti snimljen u Crnoj Gori i Hrvatskoj?

“Film će biti sniman u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Biće urađeni intervjui sa njegovim bliskim prijateljima kolegama iz Hrvatske, a takođe i sa ljudima iz Crne Gore, tj. njegovim prijateljima iz djetinjstva”.

Kako doživljavate Dušana Vukotića kao filmskog autora?

“Neću pretjerati ako kažem renesansni umjetnik. Vizionar čije su ideje nametnule nove standarde i stilove kada je svjetska animacija u pitanju. U prilog tome ide činjenica da je „Surogat” prvi ne-američki animirani film koji je osvojio Oskara“.

Zanimljivo je da se o njemu danas veoma malo govori u Crnoj Gori, nema nikakvog obilježja, filmske nagrade sa njegovim imenom i slično. Kako to komentarišete?

“Vrlo malo pažnje je posvećeno Vukotiću. Stvaralac kao što je on svakako zaslužuje više pažnje. Jedan od razloga da se napravi film je upravo naša želja da se Vukotić otrgne od zaborava”.

Kada se može očekivati premijera filma?

“To zavisi od dosta faktora. Još nije završena finansijska konstrukcija, ali se nadam da ćemo pronaći način da stvari izguramo do kraja. Ako sve bude kako treba, vjerujem da do kraja godine možemo očekivati završetak filma”.

Send this to a friend