Kultura

Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture se zalažu za slobodu izražavanja i informisanja kao osnovnih ljudskih prava

Nacrt zakona o medijima predstavljen je danas na okruglom stolu koji su otvorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i šefica misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije.

“Vlada Crne Gore i nadležno Ministarstvo kulture, zalaže se za slobodu izražavanja i informisanja kao osnovnih ljudskih prava kroz Nacrtom garantovane slobodne i nezavisne medije, zaštitu ugleda novinara, zaštite pluralizma i raznovrsnosti medija kroz uspostavljanje Fonda za zaštitu pluralizma i raznovrsnosti medija, zaštite transparentnosti oglašavanja, transparentnosti medijskog vlasništva, zakonskog prepoznavanja samoregulacije i njene finansijske podrške, zaštita posebnih prava među kojim su pravo na privatnost, zaštita djece, zabrana govora mržnje, zaštita izvora informacija” – dodao je Ministar. On je istakao i da su u “Nacrtu implementirane gotovo sve generalne preporuke adresirane iz ugla konkretnih javnih politika, kao što su tržište, zakonodavni okvir, samoregulacija i regulacija, kojima se unapređuje i garantuje sloboda izražavanja i sloboda medija”, istakao je Bogdanović u svom obraćanju.

“Želim istaći da nam je aktivna saradnja sa međunarodnom zajednicom i njenim institucijama, te pomoć i podrška u daljoj demokratizaciji medijskog prostora i uopšte demokratskih procesa potrebna i dragocjena i u tom duhu partnerstva i saradnje vidim i ovaj okrugli sto. Posebno se ovom prilikom zahvaljujem Savjetu Evrope, Delegaciji EK i OSCE-u kako povodom partnerstva organizacije okruglog stola, tako i ukupne ekspertske podrške koju su pružili i pružaju prilikom izrade zakona. Takođe, zahvaljujem se cijenjenim ekspertima Savjeta Evrope, kao i predstavnicima organa vlasti, nevladinog sektora i medija koji su izrazili interesovanje za ovaj skup. Iskreno vjerujem da ćemo slijedeći visoke standarde i iskustva nastaviti saradnju i da će ona i ubuduće davati dobre rezultate u korist unapređenja demokratskih procesa u Crnoj Gori”, dodao je Bogdanović.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije kazala je da su slobodni i nezavisni mediji kamen temeljac svakog demokratskog društva.

“Novinari moraju biti u stanju da rade u sigurnom okruženju, zaštićenom zakonskim okvirom koji štiti njihova prava da objektivno izvještavaju, bez straha od posljedica”, kazala je ambasadorka Davije.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se Crna Gora obavezala da će pratiti najbolje prakse i uskladiti svoje zakonodavstvo sa evropskom pravnom tekovinom.

“Ovaj proces harmonizacije medijskih zakona ima punu podršku Misije OEBS-a”, zaključila je ambasadorka Davije.

Lejla Dervašagić, koordinatorica Savjeta Evrope za ekspertizu o medijskim zakonima, naglasila je značaj programa “Horizontal facility” za Zapadni Balkan i Tursku. Radi se o zajedničkom projektu Evropske unije i Savjeta Evrope koji, između ostalog, podržava Crnu Goru u procesu reformi u medijskom sektoru. Sve aktivnosti ovog programa se baziraju na potrebama korisnika i preporukama nadzornih i savjetodavnih tijela Savjeta Evrope, i predstavljaju instrument za podršku svim zemljama ovog regiona na putu ka članstvu u EU.

Takođe, istakla je da se i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Savjet Evrope nadaju da će sva otvorena pitanja u ovom reformskom procesu biti riješna u skladu sa preporukama eksperata Savjeta Evrope, koji su tokom prošle godine pripremili i sveobuhvatnu Analizu medijskog sektora, u okviru zajedničkog projekta EU i Savjeta Evrope – JUFREX.

Govoreći na okruglom stolu, eksperti Savjeta Evrope Tanja Kerševan Smokvina i Joan Barata Mir ukazali su na određeni napredak koji je Crna Gora postigla na ovom polju i naglasili značaj otvorenog dijaloga i javne rasprave koja uključuje sve aktere, radi daljeg razmatranja pitanja koja se odnose na dodjelu fondova, finansiranje samoregulacije, zaštitu novinarskih izvora i dužnu novinarsku pažnju.

Bogdanović je, zaključujući današnju raspravu, naveo da će nastavak rada na izradi Predloga Zakona o medijima, podrazumijevati okvire međunarodnih standarda u oblasti slobode izražavanja i slobode medija, kao i najbolje komparativne prakse primjenjivih rješenja i komentare sa javne rasprave koji će osnažiti garancije medijskih sloboda.

“Poštujući međunarodne standarde slobode izražavanja i slobode medija, kao i osnovna polazišta izrade Zakona o medijima, Ministarstvo kulture će pažljivo analizirati sve pristigle racionalne komentare, kako bi se tekst zakona dodatno osnažio. Ovaj predlog zakona će, nakon sumiranja komentara sa javne rasprave, shodno procedurama i rokovima, biti upućen na usaglašavanje sa domaćim zakonodavstvom. Poštujući principe transparentnosti i inkluzivnosti postupka izrade zakona, te naročito cijeneći međunarodnu ekspertizu, Predlog će biti upućen na drugo ekspertsko čitanje Evropskoj komisiji i Savjetu Evrope, saopštio je Bogdanović.

“U kontekstu ostvarenja prava na slobodan i nesmetani rad medija, osuđujemo najnovije napade na novinare, njihovu imovinu i ugrožavanje rada kao osnovnog ljudskog prava. Vlada Crne Gore prioritetno osnažuje međunarodne standarde za slobodu medija i bezbjednosti novinara. U tom kontekstu, želim da pozdravim rad nadležnih institucija na otkrivanju počinioca napada na novinarku Oliveru Lakić”, zaključio je ministar.

 

Send this to a friend