Kultura Marković otvorio Montenegro Creative Forum

Vlada ne štedi novac na kulturu, umjetnike i stvaraoce

Premijer Duško Marković otvorio je u Podgorici konferenciju “Montenegro Creative Forum” poručivši da kada je o kulturi riječ Vlada neće štedjeti, da Vlada na više načina podstiče kulturu i stvaraoce u toj oblasti, da je cilj povezivanje kulture sa privredom u daljem brendiranju naše zemlje, te da na tom planu Vlada očekuje podršku umjetnika.

“Crna Gora danas ima podsticajno zakonodavstvo u oblasti filma, čime smo pokazali da čujemo i razumijemo potrebe stvaralaca. Paralelno sa tim, snažno smo podstakli i festivale, jer je naš cilj da i u tom segmentu zemlju pozicioniramo kao poželjnu kulturnu adresu. Po prvi put smo na prestižnom umjetničkom festivalu „Art market Budapest” kao država stali iza ostvarenja likovnih i srodnih stvaralaca, i učinili ih vidljivijim na evropskom planu. Povezanost kulture i privrede kao novi pristup umjetnosti, podržan je kroz program „Kreativna Crna Gora” koji koristi 11 autora iz sektora kreativnih industrija”, kazao je Marković.

Kako je istakao, Vlada će samo u toku ovog manadata, zajedno sa svojim partnerima, realizovati preko tri miliona eura podrške ovom sektoru.

“Dakle, radili smo na razvoju i afirmaciji kreativnih industrija, kao novom polju kulturnog i preduzetničkog djelovanja”, dodao je on.

Premijer je podsjetio da je Crna Gora za kratko vrijeme postala jedina država u regionu koja direktnom podrškom umjetnicima omogućava uspostavljanje kulturnih biznisa, prepoznajući epohu informatičkog, tehnološkog i dizajnerskog umjetničkog izraza.

“Vlada ne štedi novac na kulturu, na umjetnike i stvaraoce. Nastavićemo da finansiramo sve ideje, inicijative i proizvode koji su utemeljeni u originalnosti i autorskoj viziji, a čiji kreativni potencijal Crnoj Gori i njenim autorima može donijeti izlazak na šire tržište. Pojednostavljeno – mi smo snažno uz svoje stvaraoce”, istakao je premijer.

Marković je rekao da se kultura vjekovima unazad prepoznaje kao meka moć države, odnosno jedan od atributa njene snage i dostojanstva te da je u ovoj epohi kulturu potrebno staviti u svrhu savremenog jačanja države, ne samo identitetski i tradicionalno, već i razvojno i preduzetnički.

“Prepoznajući potrebe očuvanja državnog i kulturnog identiteta, prepoznajući potrebe stvaralaca i njihove publike, Vlada i Ministarstvo kulture posvećeno rade na kreiranju novih kulturnih politika. One već sada Crnoj Gori daju i prve rezultate i međunarodnu vidljivost. Trendovi u svijetu, sa tradicionalnog poimanja kulture i politika u kulturi, prelaze na savremeni koncept valorizacije. U vremenu tehnološkog napretka, i razuđenog tržišta koje pruža nove mogućnosti, umjetnost postaje mnogo više od ličnog izraza autora. Zato je naš zajednički zadatak da bogat stvaralački potencijal stavimo i u službu preduzetničkih ideja i njihove materijalizacije, odnosno nove društvene vrijednosti”, poručio je on.

Markovič je naglasio, da je već u prvoj godini bavljenja kreativnom kulturom, Crna Gora je postavila opredjeljenje da i u ovom segmentu gradi svoje umjetničke brendove, poput velikih i planetarno poznatih imena u klasičnoj umjetnosti: Lubarde, Milunovića, Stijovića, Počeka, Šobajića, Popovića i mnogih drugih…

“Stoga ovu konferenciju vidim ne samo kao dijalog o trasiranju budućeg puta crnogorske kulture, već kao začetak procesa još snažnije podrške kreativnom sektoru”,  poručio je predsjednik Vlade otvarajući konferenciju Montenegro Creative Forum.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stari aer
Gost
Stari aer

Kad ce neka fabrika da radimo nesto

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Markovicu, bolje bi bilo da stedite novac za sve pa i za kulturu ali da poradite na smanjenju broja kockarnica i postupite po presudi istavnpg suda i izbacite kladionice iz ugostiteljskih objekata. Zmitite na porazan podatak da svaki drugi 17-to godisnjak je kockar. Odgajamo drustvo zavisnika, unistavamo zivote, porocice i drustvo! Za ciji interes markovicu???

Dule
Gost
Dule

Salili se on

Petar
Gost
Petar

Balkanska Kolumbija i “kultura”. … jbt

Bzzz
Gost
Bzzz

Ne stedite za podobne,ostali neka traze neki posao da prezive!

Transformers
Gost
Transformers

Takooooe , kad će opet Prijovićka🎤 da odliježe Miločerom ??? 🎶👍

Send this to a friend