Kultura

Vraćanje kraljevskog sjaja najstarijem crnogorskom teatru

Kraljevsko pozorište Zetski dom na pragu je značajnih promjena koje bi ovom teatru u doglednoj budućnosti trebalo da pruže dodatni „vjetar u leđa“ za još veće produkcione domete. Kako je za Pobjedu najavio direktor ovog pozorišta Slobodan Božović, najstarija teatarska kuća u Crnoj Gori konačno će dobiti stalni glumački ansambl.

“Cijeneći postojeće mjere Vlade Crne Gore koje se odnose na optimizaciju javnog sektora, nova sistematizacija ovog pozorišta svedena je na minimum, tj. 45 radnih mjesta od kojih će, nakon skoro 70 godina (kada je postojao poluprofesionalni ansambl), u ovom pozorištu biti formiran stalni umjetnički ansambl od 10 glumaca”, najavio je Božović.

Iz Ministarstva kulture Pobjedi su saopštili da je inicijativa da se formira glumački ansambl u Zetskom domu svesrdno prihvaćena i veoma značajna za dalji rad ove ustanove.

“Činjenica da se planira formiranje umjetničkog ansambla iziskivala je povećanje broja zaposlenih, kako u umjetničkom sektoru, tako i u sektoru produkcije i tehnike. To povećanje ne korespondira sa aktuelnim Planom optimizacije u javnom sektoru, zbog čega je bilo potrebno da se planirani, optimalni broj radnih mjesta preispita i u mogućoj mjeri racionalizuje. Već izvjesno vrijeme na tom se planu radi, pa smo uvjereni da će veoma brzo ovaj akt biti stavljen u propisanu proceduru donošenja”, kazali su iz Ministarstva kulture.

Prepolovljena brojka za glumački ansambl, kako procjenjuje Božović, neće se negativno odraziti na planove koje je ovaj teatar dugoročno zacrtao.

“Buduće planove možemo u potpunosti realizovati angažovanjem planiranih 10 glumaca. Ipak, bez obzira koliki je broj ukupno zaposlenih radnika u pozorištu kao i umjetničkog ansambla, uvijek će ostati stalna potreba za angažovanjem umjetničkih i drugih saradnika van pozorišta, kako iz Crne Gore tako i iz inostranstva”, napomenuo je Božović.

Napomenuo je da Zetski dom, iako posluje u velikoj mjeri sa prevaziđenim aktom o sistematizaciji iz 2006, danas u okruženju predstavlja svojevrsni pozorišni fenomen.

“Postali smo pozitivan primjer kako jedno malo pozorište koje sa svega šest-sedam stalno zaposlenih pozorišnih djelatnika (umjetničkog, produkcijskog i tehničkog profila) može da realizuje stalni mjesečni repertoar sa brojnim gostovanjima u zemlji i inostranstvu, ali i da predstavama vrlo uspješno, ako ne da dostigne, a ono da se makar približi visokim evropskim standardima pozorišne produkcije”, kazao je Božović.

Rekao je i da Zetski dom u drugoj polovini godine očekuje i rekonstrukcija zgrade. Riječ je o radovima definisanim glavnim projektom rekonstrukcije koji je revidiran 2016.

“Projekat se shodno novom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata iz 2018. nalazi na zakonski obaveznoj „ponovnoj reviziji” i nakon njenog završetka biće raspisan javni poziv za izbor izvođača radova kao i izbor stručnog nadzora”, kazao je Božović.

Iz Ministarstva kulture dobili smo informaciju da je projekat trenutno u fazi usaglašavanja izrađene i revidovane tehničke dokumentacije sa novom regulativom iz oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata, kao i zaštite kulturnih dobara.

“Ministarstvo kulture u saradnji sa Zetskim domom sprovodi intenzivirane aktivnosti na obezbjeđenju usaglašene tehničke dokumentacije i stvaranju uslova za izvođenje radova na rekonstrukciji”, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Sredstva za početak radova obezbijeđena su kapitalnim budžetom za 2019, a vrijednost projekta je 3,6 miliona eura.

Planirana rekonstrukcija, kako su najavili, biće sprovedena uz striktno poštovanje pravila struke i konzervatorskih principa.

“Projektom je predviđen sveobuhvatan tretman kulturnog dobra u skladu sa urbanističko-tehničkim i konzervatorskim uslovima. Realizacija projekta usmjerena je na zaštitu, očuvanje i unapređenje stanja objekta, na način koji diktira važeća zakonska regulativa, prije svega iz oblasti zaštite kulturnih dobara. U pogledu scenske tehnike, tehnologije i mehanike, namjera projekta je da isprati savremene trendove koji će u svemu odgovarati ovom objektu i neće narušiti njegove zatečene vrijednosti”, saopštili su iz Ministarstva.

Prema riječima Božovića, rekonstrukcija će obuhvatiti uređenje kompletne zgrade sa dvorištem pozorišta, kao i ugradnju najsavremenije scensko-tehničke i druge prateće opreme koja će omogućiti da se u pozorištu mogu izvoditi i najzahtjevniji teatarski projekti.

“Rekonstrukcijom će biti vraćena nekadašnja „kraljevska atmosfera” kao i u velikoj mjeri raniji izgled pozorišta koji je u znatnoj mjeri narušen prethodnim mnogobrojnim više-manje uspješnim rekonstrukcijama. Dinamika izvođenja radova koja je projektom definisana ne bi trebalo da traje duže od tri godine od dana početka radova”, ocijenio je Božović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Nađoše li one stvari iz Muzeja

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Stari sjaj se ne vraća krečenjem iako je i onon potrebno. Nadam se da ćete mu vratiti i izvorni naziv: CRNOGORSKO KRALJEVSKO POZORIŠTE ZETSKI DOM.Pogledajte dokumenta i ispravite. Zetski dom je naziv zgrade u kojoj je pozorište smješteno .Iz izvornog naziva Crnogorsko je izostavljeno zaslugom jednog ministra kulture iz devedesetih kada se dobro prihodovalo na anticrnogorstvu.

@Građanin
Gost
@Građanin

Nijesi u pravu. Izvorni naziv je “Kraljevsko narodno pozorište Zatski dom”. Dakle, izbačen je atribut “narodno”! Malo se raspitaj ili konsultuj literaturu pa ćeš viđeti da nijesi u pravu. Poslije II svjetskog rata se nazivalo “Crnogorsko narodno pozorište Zetski dom”. Tito i partizani vratiše nam tada državu i naciju. Petrovići su “sanjarili” o slavjanstvu i srpstvu.

Punisa
Gost
Punisa

U pozoristu od 45 zaposlenih 10 glumaca?? A sto je onih 35?!

Miško
Gost
Miško

Rasvjeta, scenografi, strazari, birokrate, tehnicka sluzba… Ne mora sve da se vidi na scenu ko radi.

Lipovo
Gost
Lipovo

Koliko imamo ,,dinastija,, malo je jedno Kraljevsko pozorisste.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Imamo samo jednu kraljevsku dinastiju, dinastiju Petrovica Atj Kralja Nikolu koji je bio veliki Srbin.

Mileva
Gost
Mileva

Oće li biti kao sa Ruskim poslanstvom. Urefili ga pa ključ u bravu. Problem je što narod odlazi sa Cetinja

Send this to a friend