Kultura

Vrhunski strip umjetnici gosti Hercegnovskog strip festivala

Lorenzo Pastrovicchio

Vrhunski strip umjetnici iz Italije, zvijezde Diznija (Disney) i Bonelija (Bonelli editore), braća Lorenco i Alesandro Pastrovikio (Lorenzo i Alessandro Pastrovicchio) novi su potvrđeni gosti ovogodišnjeg dvanaestog izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF).

Lorenco je jedan od najpoznatijih strip umjetnika Diznija, za kojeg je radio na praktično svim najvećim izdanjima i to i kao autor naslovnica i kao crtač cjelokupnih serijala. Proslavio se radom na serijalim o Baji Patku, Mikiju Mausu, Mini Maus, Paperiniku (italijanski naziv za Fantom Paju Patka), Mladim Izviđačima i drugima. Pored toga ovaj fenomenalni crtač je imao vrlo uspješne projekte i izvan svijeta Diznija, pa je tako odabran da radi naslovnicu i učestvuje u crtanju jubilarne, pedesete epizode italijanskog klasika „Johnathan Steele“. Lorenco je za svoj rad mnogo puta nagrađivan, a ističu se nagrade Topo Oscar iz 2014. za najbolju priču smještenu u Patkovgrad u toj godini, kao i nagrada Topolino d’Oro za najboljeg crtača naslovnica Diznija u godini 2002/03. Praktično niti jedna nova edicija Diznija ne može da prođe bez ovog crtača, a u Herceg Novi dolazi nakon što je završio veliku epizodu Paperinika koja će se protezati kroz 5 proljećnih epizoda najpoznatijeg italijanskog Dizni magazina Topolino.

Alessandro Pastrovicchio

Njegov mlađi brat Alesandro, takođe je svoje početke vezao za Dizni i to kao član redovne ekipe najpoznatijeg serijala Topolino. Vrlo uspješno je radio i na serijalima X Miki, Paperinik, Veliki Klasici i Mikijevi Čarobnjaci za koje je radio kao crtač naslovnica i redovnih epizoda. Od 2008. godine odlučuje da se posveti realističnijem stripu pa otpočinje saradnju sa velikom italijanskom izdavačkom kućom Star Comics na kojoj crta naslove poput Jonathan Steele i San Michele. Njegov su rad ubrzo zapazili iz italijanskog izdavačkog giganta Sergio Bonelli Editore, što je rezultiralo radom na novom serijalu Saguaro sa legendarnim scenaristom Brunom Enom. Ubrzo potom dobija poslove i na serijalima Morgan Lost i Dragonero Avanture, u okviru koje edicije upravo aprila ove godine izlazi njegova epizoda „Il Mare del Kraken“ po scenariju još jedne legende italijanskog stripa Luke Enoha (Luca Enoch).

Potvrđivanjem gostovanja ove dvojice vrhunskih umjetnika, HSF dodatno ovjerava ozbiljnost u radu i imidž jedne od najkvalitetniji regionalnih manifestacija posvećenih stripu, jer pola godine prije početka dvanaestog izdanja festivala koje je na programu od 7. do 12 septembra, već ima šetoricu (ranije potvrđeni Walter Venturi, Joevito Nuccio, Mirko Čolak i Davide de Cubelis o kojima detalje možete aći na stranici www.stripfestival.me ) svjetskih zvijezda devete umjetnosti.

Send this to a friend