Kultura

Vuković: Sajam knjiga značajan za promociju crnogorskog stvaralaštva

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković otvorio je 4. Internacionali sajam knjiga Podgorica 2018., a tom prilikom istakao je njegov značaj u prezentaciji crnogorskog stvaralaštva.

“Želim posebno istaći doprinos Sajma prezentaciji savremenog crnogorskog stvaralaštva pritom imajući u vidu značaj funkcije jezika u procesu konstituisanja nacionalnog identiteta. Posebno me raduje što je u velikoj mjeri ovogodišnji sajam usmjeren na književnost za djecu i omladinu. Osim što mjereno umjetničkom vrijednošću i snagom poetskog i proznog izraza, ta vrsta književnog stvaralaštva ni po čemu ne zaostaje za drugim literarnim žanrovima, naša je društvena obaveza da vodeci računa kako o etičkom principu, tako i o estetskoj potrebi, afirmišemo značaj umjetnosti namijenjene upravo ovom uzrastu“, saopštio je Vuković.

On je, takođe, istakao da mu je posebno drago i što se u okviru jednog segmenta ovogodišnjeg Sajma otvara prostor za crnogorske razgovore o važnim temamama koje determinišu pravac i dinamiku socio-političkih procesa u našoj zemlji.

“Kako je cilj Sajma afirmacija crnogorskog izdavačkog sektora i prezentacija savremenih inostranih stvaralaca crnogorskoj publici, želim da ova manfiestacija postane zaštitni znak kulture Grada, kao mjesto susreta različitosti i mjesto odbrane slobodne misli u formi pisane riječi“, zaključio je Vuković proglasivši Sajam otvorenim.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da sajam, već četvrtu godinu zaredom, ubjedljivo demantuje onaj pesimizam koji se tako često zna pojaviti u raspravama o značaju knjige u vremenu digitalnih modifikacija klasične forme teksta.

“Ipak, i današnji čovjek, a siguran sam da će tako biti i u budućnosti, ukazuje nesmanjeno povjerenje knjizi, što nas navodi na zaključak da knjiga jeste civilizacijsko dostignuće u kome su forma i sadržaj našli onaj sklad koji se čovjeku i dalje čini najpouzdanijim kada god poželi da proširi svoje intelektualne i imaginativne obzore. Da je tako potvrđuje broj izdavača i mnoštvo naslova na ovom sajmu u čijem ambijentu sve one priče o kraju njige, krizi autorstva i izdavaštva, djeluju kao prekonstruisane teorijske spekulacije koje kao da baš i nisu u dosluhu sa stvarnošću. Posebno nas raduje što je u ovogodišnjim programima Internacionalnog sajma knjiga težište stavljeno na knjigama za djecu”, kazao je Bogdanović.

Bogdanović

Državni sekretar Ministarstva prosvjete Aleksandar Mitrović istakao je da se sa oko 60 izlagača i više od 100 autora Sajam se polako ucrtava u kulturnu mapu grada, te da Ministarstvo prosvjete sa svoje strane uvijek daje podršku svim aktivnostima za koje ocijeni da ozbiljno doprinose stvaranju zdrave atmosfere grada u kojoj naši mladi imaju veliki izbor kulturnih i edukativnih sadržaja. On je dodao da iskreno vjeruje da su manifestacije ovog tipa direktan zalog za našu budućnost.

„Nakon četiri godine radna na organiozovanju ove manifestacije imamo i potvrdu  kvaliteta i prosto smo u prilici da se skupa  baveći se ovim temama, kao što su teme statusa književnosti za djecu i omladinu na pravi način odredimo predma knjizi i   da pošaljemo poruku sa ovog mjesta da knjiga jeste ono što treba da preživi informatičku eru i nalet onoga što će donijeti vještačka inteligencija“, naglasio je umjetnički direktor sajma.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Speed
Gost
Speed

Tako mi ovih citaca!

Savest
Gost
Savest

Cudooooo.

Enigma
Gost
Enigma

Ljeljek živi oću žalit za vitezom Zeckim Migom kad vidim Vukovića ….

Send this to a friend