Kultura Završena restauracija Spomen-kompleksa na Barutani

Zasijao memorijal palim borcima Lješanske nahije

U susret 13. julu – Danu državnosti Crne Gore, završena je restauracija monumentalnog Spomen-kompleksa na Barutani, čija je autorka priznata crnogorska arhitektica Svetlana Kana Radević. U obnovu Spomenika palim borcima Lješanske nahije uloženo je gotovo 100.000 eura, a projekat je realizovan kroz saradnju Ministarstva kulture i Centralne banke Crne Gore, uz doprinos službi Glavnog grada Podgorice.

Spomenički kompleks bio je u lošem stanju, prvenstveno zbog izloženosti atmosferskim uticajima i promjenama, i to u svim segmentima, pa je vraćanje u prvobitno stanje, kroz primjenu svih konzervatorskih mjera i tretmana, bio vrlo kompleksan poduhvat koji je uspješno realizovao Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

“Vlada Crne Gore ostaje posvećena projektima očuvanja i obnove spomeničkog nasljeđa naše zemlje, kao nezaobilaznim svjedočanstvima istrajne borbe crnogorskog naroda za slobodu. Memorijal palim borcima na Barutani mjesto je na kojem će i buduće generacije učiti o identitetskom kodu svoje zemlje i uzvišenim idejama antifašizma”, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Spomenik na Barutani izuzetno je umjetničko i arhitektonsko djelo, koje je podignuto kao izraz kolektivne memorije na pale borce za slobodu. Savršeno je uklopljen u prirodno okruženje i pokazuje izvanredno umijeće autorke da komunicira sa ambijentom stvarajući atrijum na otvorenom. Memorijal u obliku pet organizacionih cijelina, zauzima površinu od oko 1.410 metara kvadratnih i obuhvata prilazni plato sa stepenicama, sa kojih vodi staza do tri spomeničke cjeline koje su posvećene stradalnicima iz tri velika rata.

Prva cjelina posvećena je poginulima u Balkanskim ratovima, druga rodoljubima stradalim u Prvom svjetskom ratu i treća žrtvama Drugog svjetskog rata. Centralni spomenik visok je 12 metara i u obliku je šest istih i u vertikali stilizovanih elemenata koji formiraju jedinstveni oblik baklje, ispred koje se nalazi amfiteatar sa betonskim kružnim sjedištima.

Na samom ulasku u kompleks nalaze se dvije kapije, a u sastavu spomen-kompleksa i nekoliko spomen-ploča sa tekstovima i uklesanim imenima poginulih Lješnjana u Balkanskom ratu (115 imena), Prvom svjetskom ratu (114 imena) i Drugom svjetskom ratu, gdje se iščitavaju imena narodnih heroja Jelene B. Ćetković i Milovana S. Čelebića, zajedno sa još 230 imena palih boraca.

Spomenik na Barutani upisan je u Registar spomen obilježja Glavnog grada Podgorice. Izgrađen je 1980. godine, a radovi na njemu trajali su pet godina.

Projektom restauracije ovog spomeničkog kompleksa, uz njegovo redovno dalje održavanje, kao krajnji rezultat biće unaprijeđena prezentacija značenja ovog spomen- obilježja kao izraza očuvanja memorije na borce pale za slobodu Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegrina
Gost
Montenegrina

Od svih sela ispod džade najljepše su Goljemade, a u duši najveća talija je moja Lješanska nahija!

Popocatepetl
Gost
Popocatepetl

A ono jes, bilo je i nesto partizana u Ljesanskoj nahiji.

mala murtenica
Gost
mala murtenica

Cestitke Mirunu za majstorski odradjen restauratorski posao !!!

Virus
Gost
Virus

Vazda će u našim srcima živjeti sjećanje na organizatore trinaestojulskog ustanka, Pavla Đurišića i Baja Stanišića

Rašo
Gost
Rašo

Virus, nije isključeno da su učestvovali u organizaciji ustanka, ali je sigurno da su se kasnije pridružili okupatoru, i ubijali za njihov interes naš narod.

Abraham
Gost
Abraham

A vrijeme je bilo da neko očisti kamenje.
Čime su ga oprali?

TRrol
Gost
TRrol

Ovo bjese Kanino djelo, je li?

Budvanin
Gost
Budvanin

Ih kakav je crtanje trobojki. Zamislite kakva je svijest covjeka koji ode da kreci zastave po spomenicima u Crnoj Gori bez obzira sto ga placaju. Da li je svjestan sta radi ili je heroin slab i nikakav.

Ironman
Gost
Ironman

Poštovanje

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Druze TITO,MILO ,mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo.Smrt fasizmu sloboda narodu.Nikad vise 1918–1941

Brin
Gost
Brin

A dje stavi Tita i Mila u istu recenicu, bruka.

Nick
Gost
Nick

Ovo je post, 100 lješnjana u boj pođe, 101ih doma dođe!

@@@@
Gost
@@@@

STO PRVOGA SU TVOJOJ BABI NAPRAVILI KAD SU POSLI U BOJ A KAD SU SE VRATILI ON JE BIO SPREMAN VOJNIK.NIKAD NIJE UTVRDJENO U TOJ GOMILI KO TI JE DJED

Cetinje
Gost
Cetinje

Super izgleda

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Tako treba. Potez ka pomirenju cetnika i partizana. Lepo kazu palim borcima, a borci su bili i jedni i drugi. Nema isticanja cijim borcima.

Cetinje
Gost
Cetinje

Nikad vise-koja je muka u tu tvoju glavu,no tamo postoje imena i prezimena poginulih boraca,ma nema djavolji jedan “tvoj ljubimac”sa kokardom.

Strijelac
Gost
Strijelac

Iz drugog svjetskog rata, samo partizanima….četnicima se prave po Srbiji!
Mi, nebi, iako je bilo i zavedenih i nevinih, ipak su im vođe ratni zločinci.

Srpska posla
Gost
Srpska posla

Ti bi volio da vidiš ime Pavla Đurišića tamo, Nikad više? Sa gvozdenim krstom koji je dobio od Hitlera. Njegovo ime može samo na onaj spomenik na aerodromu đe su sahranjeni njegovi saborci.

Andjela
Gost
Andjela

Sve pohvale!

Prc CG
Gost
Prc CG

Kad je došlo stani,pani svi lješnjani partizani!!!!

Cvc
Gost
Cvc

Smrt fasizmu

zrno
Gost
zrno

zasijalo je i ono Fasistima na aerodromu Golubovci. 🤕🤒

Dva zrna
Gost
Dva zrna

E to na aerodromu je da znaju đe su kosti ostavili oni koji su mislili da pokore Crnu Goru. Da gledaju ako im opet pane na pamet kako će obršiti.

zrno
Gost
zrno

tako gledate na Crnu Goru i sa politicke strane. Zato je i dovedena odje dje je. dobro je nama kavih vas ima. Ee moja budalasta dva zrna….

Rondom
Gost
Rondom

Svaka cast!

Svijetla majska
Gost
Svijetla majska

Izuzetno lijep spomenik. Hvala, Kana, možda čuješ neđe na nebeskim visinama.

Istinoljub
Gost
Istinoljub

Fin jeste, ali izuzetno lijep nije. Izuzetno je lijep Duomo u Firenci ili Ajfelova kula noću.

Svijetla majska
Gost
Svijetla majska

Istinoljube, za mene je izuzetno lijep, ne na način na koji Vi posmatrate tu ljepotu (uzgred, nesuđena sam istoričarka umjetnosti, pa odlično znam na koji nivo pucate. I kakve veze Duomo ima sa ovim spomenikom?). Izuzetno je ovak Kanin spomenik lijep zbog ovog ornamenta sa crnogorske nošnje i metafore… no da ne dužim, i da ne iznosim svoj sud u… Više »

Svijetla majska
Gost
Svijetla majska

Istinoljub, kako je moguće da je ovo “fin” spomenik? Fin?! Znate li što znači izraz FIN? Njega nećete naći u karakterizaciji ma i skromnog umjetničkog djela, jer nema “ukus” , nije recentan opis bilo čega, pa ni uljudne osobe, jer nosi i suprotno semantičko značenje.

Istinoljub
Gost
Istinoljub

Evo, da ti “narodski” pojednostavim: – Fino je nešto što je lijepo, ali ništa posebno. Neće ti pamet stati kad ga vidiš, ali ne mari da bude tu gdje jeste – čak i uljepšava (primjer: spomenik u prilogu iznad). – Izuzetno lijepo je nešto od čega moraš vilicu da podigneš s poda kad vidiš. Zastaneš u čudu, nije ti dobro!… Više »

Miki
Gost
Miki

sve pohvale !!! samo srediti teren oko spomenika hortikulturno

Podgorica
Gost
Podgorica

@Miki Super izgleda. Slazem se- obavezno urediti pezaž oko spomenika hortikulturno (sa nekim sistemom navodnjavanja i obavezom gradskih vlasti da brinu o istom.

Send this to a friend